SPEELDATA

van 9 september 2023 tot 5 november 2023
Begijnenstraat 19+27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona
C0N10UR BIENNALE VOOR BEWEGEND BEELD
9 SEPTEMBER TOT 5 NOVEMBER 2023

C0N10UR BIENNALE
VOOR BEWEGEND BEELD

9 SEPTEMBER TOT 5 NOVEMBER 2023

WE ARE ROOTED BUT WE FLOW

 

Van 9 september tot 5 november 2023 vond de tiende editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld plaats. Het publiek kon ogen én oren openen en onderduiken in uiteenlopende vormen en formaten van bewegend beeld, exclusieve filmpremières en live events op maat van het programma. 

C0N10UR bracht werk bij elkaar van in België verblijvende kunstenaars en toonde hun werk in de meest ideale omstandigheden. Deze editie, de eerste samengesteld door kunstenaars (Anouk De Clercq, Fairuz Ghammam, Herman Asselberghs, Manon de Boer en Sven Augustijnen van Auguste Orts), verenigde generaties en stijlen en gaf zo een uitstekend beeld van de diversiteit binnen het hedendaagse Artists' Moving Image.

C0N10UR speelde zich af op vier locaties in het hart van Mechelen. Het korte wandeltraject daartussen stelde je als bezoeker in staat om een volle dag te kijken en luisteren. Dankzij onze partners argos centre for audiovisual arts in Brussel en Kunsthal Extra City in Antwerpen kon je C0N10UR ook buiten Mechelen beleven. 

kunstencentrum nona

In kunstencentrum nona nodigen de curatoren een groep kunstenaars uit om zich te laten inspireren door het werk van de bekende, Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Zij leggen hen specifiek News from Home uit 1976 voor, een speelfilm met twee gelijke hoofdpersonages: het eiland Manhattan, New York waar de regisseuse verblijft en haar moeder die vanuit Brussel via een brievenstroom steeds urgenter om nieuws vraagt. De groep wordt gevraagd om samen één film te maken: elk met hun eigen stem, stijl en uitgangspunt.

Met: Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur, Katja Mater, Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat, Maaike Neuville

yours, (2023, 80’, Engels, Frans, Nederlands gesproken, Nederlands en Engelse ondertitels)

Doorlopende vertoningen om: 11:30, 13:00, 14:30, 16:00. Je kan op ieder moment tijdens de film binnen komen. 

 

yours, scènebeeld Eva Giolo - (c) Kristof Vrancken
(c) Tim Liebaert

Museum Hof van Busleyden

In Museum Hof van Busleyden fungeerde een massieve muur als projectiescherm voor een doorlopend filmprogramma: dertig films en filmfragmenten na en naast elkaar, in verschillende formaten en veelal zonder generiek. Daarnaast transformeerde Omar A. Chowdhury de architectuur en indeling van de ruimte en creëerde op die manier momenten waarop het publiek was afgeleid en zich kwetsbaar voelde. Rechtover de grote muur verbeeldde Subversive Film de vele betekenissen van assemblage, op de zijmuur bood Melissa Gordon uitkijk.

Met: Aay Liparoto, Alex Reynolds, Alma Söderberg, Annik Leroy, Brahim Tall, Camille Picquot, Chloé Malcotti, Eric de Kuyper, Eva Claus, Eva Giolo, Frederic Rzewski, Julie Morel, Kevin Jerome Everson, Léonard Pongo, Melissa Gordon, Mieriën Coppens, Mischa Dols, Omar A. Chowdhury, Subversive Film.

 

(c) Tim Liebaert

De Garage

In De Garage bracht C0N10UR stemmen en klanken samen die vroegen om gehoord te worden. Luisteren klonk hier als een uitnodiging, een vraag, een oproep. Niet als een bevel waaraan blind moest worden gehoorzaamd. Horen kon juist aanzetten tot vragen stellen. Wie spreekt wanneer en vanuit welke positie? Wie krijgt het woord? Wie neemt het woord? Wie laat van zich horen? Wie maakt lawaai? En niet te vergeten: hoe klinkt het? Luisteren mag dan van kijken verschillen, toch maakt klank het mogelijk om ons beeld bij te stellen.

Met: Alex Reynolds, Alexandre Mulongo Finkelstein, Chloé Malcotti, Dominique De Groen, Effi & Amir, Frederic Rzewski, Guy-Marc Hinant, Rosine Mbakam, Sandra Muteteri Heremans.

 

De Garage: installatiebeeld Guy-Marc Hinant - (C) Kristof Vrancken
De Garage (c) Tim Liebaert

Cinema Lumière Mechelen

In de stadsbioscoop Cinema Lumière presenteerde C0N10UR een reeks film(premières) van Annik Leroy en Julie Morel, Chloé Malcotti, Mohanad Yaqubi, Alex Reynolds, Mieriën Coppens en Elie Maissin, Léonard Pongo, Effi & Amir. Hun werken werden verschillende keren vertoond van woensdag t.e.m. zondag een filmprogramma om 14:00.

Argos (Brussel)

C0N10UR en argos in Brussel presenteerden Small Acts of Violence. Je werd uitgenodigd om door een laag landschap van gebroken keramieken vazen, desintegrerende collages en bakstenen muren te wandelen. In de zitruimte wachtte je tot een zorgzame gids je welkom heet in een stoffen cocon. In het hart van de tentoonstelling kon je het immersieve cinematic Virtual Reality-werk van kunstenaar Aay Liparoto ervaren.

Met: Aay Liparoto.

 

Kunsthal Extra City

Kunsthal Extra City in Antwerpen en C0N10UR brachten met Double Voiced het audiovisueel werk van vier kunstenaars, samen in een gedeelde scenografie van Yuichiro Onuma. De tentoonstelling keek naar de alledaagse gewoonten en objecten die deze beelden bepalen, betreedde de huiselijke ruimte en landschappen, luisterde naar de menselijke stem en de natuur, stelde vragen over hoe zelf-beelden en identiteit worden opgevoerd en geconstrueerd en koesterde vrouwelijke rolmodellen.

Met: Chloë Delanghe, Christina Stuhlberger, Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur.

 

Partners