SPEELDATA

21 oktober 2023 19.30 uur
Begijnenstraat 27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - gouden zaal
Maxime Jean-Baptiste & Sandra Muteteri Heremans
THE FIRST IMAGE SHE TOLD ME ABOUT

Maxime
Jean-Baptiste &
Sandra Muteteri
Heremans

THE FIRST IMAGE SHE TOLD ME ABOUT

Wat representeert de kleur zwart? Filmmakers Sandra Muteteri Heremans en Maxime Jean-Baptiste startten hierover een conversatie die stapsgewijs uitmondde in een performance. Daarin gaan de kunstenaars een gesprek aan over het ongezegde, non-dialogen, de spanning tussen woord en beeld.

De titel van de performance knipoogt naar het begin van Chris Markers filmessay Sans Soleil, waarin een stem vertelt over een shot van drie kinderen: ‘het eerste beeld waarover hij me vertelde’, een beeld dat geluk zou representeren. Marker toont eerst een zwart scherm en dan pas de beelden van drie kinderen in een groene wei. Als de kijkers het geluk niet zien, zien ze tenminste wel het zwart, aldus de voice-over.

Heremans en Jean-Baptiste brengen een performance-als-gesprek over het maakproces en de worsteling van een eigen, nieuwe film. Beide makers zijn in hun werk geïnteresseerd in de link tussen verleden en heden, de artistieke, politieke en nawerking van de geschiedenis op het nu.

 

(c) Maxime Jean-Baptiste & Sandra Muteteri Heremans

Met de steun van: de Franse ambassade in België en Institut Français, in het kader van EXTRA, een programma ter ondersteuning van de Franse hedendaagse creatie