SPEELDATA

9 september 2023 21.00 uur
Begijnenstraat 19+27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona
Stephane Ginsburgh & Jan Rzewski
COMING TOGETHER & DE PROFUNDIS

Stephane Ginsburgh
&
Jan Rzewski

COMING TOGETHER & DE PROFUNDIS

C0N10UR opent en sluit af met de live uitvoering van muziekstukken van de Amerikaanse componist Frederic Rzewski (1938-2021).

Coming Together uit 1971 is een poëtisch-politiek stuk voor stem en instrumenten, geïnspireerd door een opstand in de New Yorkse staatsgevangenis Attica. Het stuk kan door een willekeurig aantal muzikanten  worden uitgevoerd en zij kunnen zelf hun instrument kiezen. De partituur geeft enkel de stuwende baslijn aan die de voordracht aandrijft. Specifieke instructies geven aan de andere spelers een zekere mate van vrijheid in wat ze spelen binnen een raamwerk waarin hun keuzes drastisch worden beperkt. Deze klassieker van de repetitieve muziek laveert tussen compositie en improvisatie, tussen woede, hoop en smart. Voor deze uitvoering neemt Stephane Ginsburgh plaats achter de piano en bespeelt Jan Rzewski de saxofoon. 


In 1992 componeert Rzewski — van 1977 tot 2003 docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik en al die jaren pendelend tussen voornamelijk Rome en Brussel — De Profundis (‘vanuit de diepten’), voor piano en stem. In dit monumentale muziekdrama reciteert Stephane Ginsburgh fragmenten uit de gelijknamige brief die Oscar Wilde in 1897 vanuit de gevangenis schreef aan zijn geliefde Lord Alfred Douglas. 

piano: Stephane Ginsburgh • saxofoon: Jan Rzewski