SPEELDATA

22 september 2023 20.30 uur
Begijnenstraat 19+27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona
Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat
MEASURING NARRATIVE WITH WATER
23 september 2023 20.30 uur
Begijnenstraat 19+27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona
Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat
MEASURING NARRATIVE WITH WATER

Sirah Foighel
Brutmann &
Eitan Efrat

MEASURING NARRATIVE WITH WATER

De audiovisuele performance Measuring Narrative with Water zet taal in als meetinstrument: hoe dicht benadert ze wat we willen vertellen?

In de jaren 20 van de vorige eeuw beschrijft Knud Heckscher, de overgrootvader van Sirah Foighel Brutmann, zijn ervaringen terwijl hij over water reist van Kopenhagen naar Bangkok, en terug. Uit de gevatte beschrijvingen van zijn omzwervingen in Heckschers brieven blijkt de angst van de koloniale, witte man voor het onbekende. Hij voelt zich tegelijkertijd bedreigd door een geïmporteerd antisemitisme.

Met elektronische effecten en akoestische geluiden, live gebracht door Eitan Efrat, benadrukken de makers de fysicaliteit van de verschillende talen die Foighel Brutmann hanteert. Op een scherm zien we tekst, projecties van zwart-wit foto’s die Heckscher nam in Bangkok, en kleurrijke videobeelden van waterige fenomenen. Welke vloeistoffen gaan door ons heen en beïnvloeden ons? In hoeverre zijn we verantwoordelijk voor de geschiedenissen die we erven? 

Measuring Narrative With Water raakt aan de kernthema’s in de praktijk van het artistieke duo Foighel Brutmann en Efrat. Ze zijn geïnteresseerd in de materialiteit, ruimtelijkheid en duurtijd van beelden, de relaties tussen een toeschouwer en de geschiedenis, en de tijdelijkheid van verhalen en het geheugen.

 


 

van en met: Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat • brontekst: Knud Heckscher • stemopnames: Hanne Foighel • outside eye: Bouchra Lamsyeh • productie: Messidor • met steun van: de Vlaamse Gemeenschap, Morpho, kunstencentrum nona, Beursschouwburg, Kunsthal Extra City, Kunstencentrum BUDA, Kunstenwerkplaats