SPEELDATA

9 september 2023 11.00 uur
Sint-Janstraat 2A
2800 | Mechelen
Museum Hof van Busleyden
Omar A. Chowdhury
20 september 2023 14.30 uur
Sint-Janstraat 2A
2800 | Mechelen
Museum Hof van Busleyden
Omar A. Chowdhury
4 november 2023 11.00 uur
Sint-Janstraat 2A
2800 | Mechelen
Museum Hof van Busleyden
Omar A. Chowdhury

Omar A. Chowdhury

ID

Id is een gecamoufleerde performance die de logica en  choreografie van diefstal omkeert. Ze verandert de architec- tuur en de organisatie van de museale ruimte om momenten  te creëren waarin het publiek afgeleid en kwetsbaar wordt. Performers benutten vervolgens deze kwetsbaarheid en benaderen bezoekers zonder expliciete toestemming om een ‘geschenk’ door te geven.

Die actie blijft vaak onzichtbaar, waardoor de impact van de performance dikwijls pas na het bezoeken van de biënnale zichtbaar is. Als ontvanger ben je mogelijk in de war: wat is mij overkomen, wie deed wat, waar, en wanneer? Die verwarring kan achterdocht, vooroordelen en twijfels oproepen. Soms worden de performers betrapt tijdens de actie, en worden hun reacties en de acties van het publiek in de performance verwerkt.

Omar A. Chowdhury is een Bengaals-Australische kun- stenaar en filmmaker, opgeleid in Arbeidsverhoudingen en Informatiesystemen. In zijn installaties, films en performan- ces speelt hij vaker met ‘parafictie’, de artistieke presentatie  van fictie als feit. Zijn werk verbeeldt de ambiguïteiten en breuklijnen van het leven in de diaspora.

Deze performance maakt deel uit van C0N10UR. Met de C0N10UR-pass heb je toegang tot alle locaties in Mechelen en de dagelijkse filmvertoningen in Cinema Lumière en kunstencentrum nona. 

Performers: Ezra Fieremans, Matilda Cobanli, Naomi James Schatteman, Omar Chowdhury, Tingyi Jiang