Over
JazzLab

Belgische jazz leeft! Bij JazzLab voelen we ‘t elke dag, want we staan er middenin. Als hefboom voor de professionele Belgische jazzsector nemen we een centrale plaats in, met een werking die steunt op drie pijlers. Samen vormen die pijlers onze kern én onze ambitie. Kort samengevat: JazzLab wil een platform zijn voor Belgische jazz, via het organiseren van tournees, als productiehuis voor nieuwe jazzcreaties en als verbindende netwerkorganisatie. Dat doen we nationaal én internationaal.

(c) Lore Bamps

'Belgian jazz on tour'

De ambitie was van bij het begin om de rijke Belgische jazzscene een plaats te geven in een uitgebreid netwerk van podia. Onze partnerorganisaties: van kleine cultuurcentra tot grootstedelijke concertzalen. Elk seizoen trekt JazzLab door Vlaanderen en Brussel met 8 à 10 tournees die het kruim van de Belgische jazz vertegenwoordigen. Die tournees brengen steevast een combinatie van aanstormend talent, nieuwe creaties en vaste waarden met pittige projecten tot bij een breed publiek. Van knetterend experiment tot de vieve vingerknip van nu: het komt allemaal bij elkaar in een JazzLab-jaar.

Met die dwarsdoorsnede gaan we resoluut voor kwaliteit en diversiteit, graven we dieper dan vluchtige trends, maken we zichtbaar wat er werkelijk leeft en ontwikkeld wordt. Daardoor hebben we de voorbije kwarteeuw een uitgebreid en duurzaam netwerk uitgebouwd. Onze artiesten treden op in toegewijde zalen met een uitmuntende infrastructuur en een aandachtig publiek. Muziek spelen wordt zo spelen met muziek. De jongelingen van gisteren zijn de vaste waarden van nu. En de talenten van vandaag, die zien we morgen terug.

Productiehuis voor nieuwe jazzcreaties

JazzLab is steeds sterker gaan inzetten op een (co-)productieve werking die muzikanten helpt bij het realiseren van hun ambitieuze projecten. Ook daarvoor kunnen we beroep doen op onze duurzame relaties met partners die het beste uit de Belgische jazz op de kaart willen zetten. Met JazzLab Impuls wordt elk seizoen in samenwerking met 8 geëngageerde partners een nieuw project gerealiseerd, van de vroegste creatieve kiemen tot de tournee. Die manier van werken wordt ook breder toegepast: intussen stelt JazzLab elk seizoen enkele projecten voor die via eigen (co-)productie tot stand komen.

Netwerk en verbinding

De spreiding en promotie van Belgische jazz gebeurt via concerttournees, maar ook door de organisatie van netwerkevenementen. JazzLab stelt jaarlijks zijn nieuwe seizoen voor aan programmatoren tijdens een netwerkmoment dat mee gevoed wordt door steunpunten VI.BE en Cult! Qua internationale promotie is het showcasefestival Belgian Jazz Meeting, dat vanaf 2023 verdergezet wordt als Belgium Booms, uitgegroeid tot een belangrijk Europees evenement voor professionelen en een uitstekend podium voor een selectie aan bands met internationale ambities.

(c) Francis Vanhee

Daarnaast zijn er ook nog Criss Cross Europe (met partners in o.m. Frankrijk, Nederland, Slowakije, Estland, Denemarken, Luxemburg en Schotland) en de recenter opgerichte Stepping Stone en Constellations, die op maat gemaakte, carrièregerichte begeleiding biedt aan muzikanten. Dit project werd snel opgenomen tot het selecte kringetje van structureel ingebedde projecten van EJN (Europe Jazz Network, het grootste Europese netwerk voor het genre).
 

In september 2024 is JazzLab samen met Ha Concerts, VI.BE en Muziekcentrum De Bijloke co-organisator van de European Jazz Conference, een meerdaags event dat vertegenwoordigers van alle aangesloten organisaties bij elkaar brengt. Naast netwerkmomenten, werkgroepen en paneldiscussies rond actuele thema’s (duurzaamheid, gendergelijkheid, sociale inclusie, publieksontwikkeling, educatie,…), geeft het de gaststad en -organisaties ook de kans hun troeven uit te spelen. Gent gaat gonzen van de jazz!