European
Jazz
Conference
2024
Ghent

European Jazz Conference 2024

Van 12 tot 15 september 2024 halen VI.BE, JazzLab, Ha Concerts en Europe Jazz Network de prestigieuze tiende European Jazz Conference naar Gent. Op het vierdaagse programma staan tal van netwerksessies, keynotes, panels en showcaseconcerten. EJC is een uitgelezen kans voor de Belgische jazzartiesten van het moment om zich te tonen aan honderden (inter)nationale jazzprofessionals en -liefhebbers. De organisatie maakte zonet de line-up bekend.

Officieel concertprogramma

Een professionele jury selecteerde 20 Belgische projecten om een showcaseconcert te spelen tijdens het officiële programma van de European Jazz Conference, powered by Sabam for Culture en PlayRight. Proficiat Aki, Aleph Quintet, Camille-Alban Spreng’s ODIL feat. Nina Kortekaas, De Beren Gieren, Donder, Eve Beuvens “Lysis”, Fnussjen, GingerBlackGinger, Karen Willems’ ‘Terre Sol Four’, Julien Tassin Quartet, Le Monde Merveilleux de Pépito, MDCIII, NΔBOU, Orchestra Nazionale della Luna, Under the Reefs Orchestra, Schntzl, Stéphane Galland & The Rhythm Hunters, Vitja Pauwels’ Early Life Forms en Wajdi Riahi Trio.

Verder speelt ook het Noorse trio ‘Liv Andrea Hauge’ een showcase tijdens de conferentie. Zij wonnen vorig jaar de ‘EJN Zenith Award for Emerging Artists’, een wedstrijd die sinds 2019 de schijnwerpers richt op een opmerkelijk Europees jazzensemble of -soloproject. Winnaars spelen in het land waar de conferentie dat jaar plaatsvindt. 

De concerten vinden plaats op verschillende hotspots verspreid over Gent: van Ha Concerts, Wintercircus en Muziekcentrum De Bijloke tot Hot Club Gent en Missy Sippy. Voor de officiële opening van het Wintercircus en haar immersive geluidssysteem presenteert Schntzl er – op vraag van EJC – een unieke set die volledig draait rond de 360° ervaring.

 

Officieel conferentieprogramma 

Naast showcaseconcerten bestaat het programma van EJC uit een ledendag op donderdag en een reeks panels, discussiegroepen en keynotes op vrijdag en zaterdag. Het hoofdthema is ‘Tomorrow Comes Today’. Subthema’s zijn daarbij onder meer: een duurzame toekomst, het potentieel van AI, tewerkstelling in de jazz, inclusie over de generaties heen en storytelling naar een jong publiek. Op zondag sluit EJC af met culturele tours en pianoconcerten door de stad.

Gent jazzstad, open voor publiek 

Tijdens de European Jazz Conference toont Gent zich als een echte jazzstad, en daar kan iedereen van meegenieten. Zo zijn tickets voor bepaalde concerten van Stuff. en Schntzl in het Wintercircus afzonderlijk verkrijgbaar. Ook een aantal concerten in cafés en in Ha Concerts staan open voor het brede publiek.  

Tickets en meer info over het officiële EJC-programma zijn te vinden op belgiumbooms.be

European Jazz Conference 2024 is een organisatie van VI.BE, JazzLab, Ha Concerts en Europe Jazz Network, met de steun van Creative Europe, Bijloke Muziekcentrum, Europe Jazz Network, Stad Gent, Vlaamse Gemeenschap, Lotto, Sabam for Culture, PlayRight, Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles Musiques, Museact, Belgium Booms, VIERNULVIER Gent, DEMOCRAZY, Gent Jazz & Omer.

 

Europe Jazz Network (EJN)


Het Europe Jazz Network zet zich in voor hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek met een Europees perspectief. Intussen telt het netwerk bijna 200 leden – festivals, clubs, concertorganisaties, promotoren, nationale organisaties en meer. De missie van EJN is om de identiteit en diversiteit van jazz in Europa te verstevigen en het bewustzijn te verbreden dat dit vitale muziekgenre een grote culturele, educatieve en gemeenschapsvormende kracht in zich heeft. Daarnaast creëert EJN een internationaal netwerk, stimuleert het samenwerkingen en moedigt het zijn leden aan om voldoende aandacht te besteden aan Europese muzikanten en hun werk. Een kernactiviteit is het jaarlijks organiseren van de European Jazz Conference, die in 2024 plaatsvindt in Gent, met o.m. JazzLab als co-organisator!

Fundament (c) Geert Vandepoele
Donder (c) Geert Vandepoele

“Dit is prachtig nieuws! Onze stad heeft een inspirerende jazzgeschiedenis en telt vandaag een enorme poule aan muzikanten die het experiment niet schuwen. De ogen van de hele jazzwereld zullen op Gent gericht zijn tijdens deze conferentie.” – Sami Souguir, schepen van cultuur Stad Gent