Internationaal

JazzLab is in dertig jaar tijd uitgegroeid van een kleine baanbrekende vzw tot de grootste organisator van jazzconcerten in Vlaanderen. Gaandeweg namen we ook een actievere rol op in het timmeren aan een gestructureerde Belgische jazzscene. De organisatie van de netwerkevents JazzForum en Belgian Jazz Meetings, dat vanaf 2023 verdergezet wordt als Belgium Booms, zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Hoewel de tournees met bestaande jazzprojecten de kern van onze werking blijven uitmaken, is er de laatste jaren een toenemende (co)productieve werking waarbij we de ontwikkeling van nieuwe projecten sturen en ondersteunen (JazzLab Impuls). We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk kansen te creëren en interessante jazzprojecten de nodige zuurstof te geven om te kunnen ontvlammen. 

Niet alleen nationaal neemt JazzLab meer de touwtjes in handen. Ook op internationaal vlak worden kansen gegrepen. Van 2007 tot 2021 maakte JazzLab deel uit van het internationaal jazznetwerk “Criss Cross Europe”, met partners in o.a. Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Slowakije, Duitsland, Estland, Denemarken. De voorbije jaren stonden we mee aan de wieg van initiatieven als Stepping Stone en Constellations, die inzetten op duurzame talentontwikkeling voor jonge makers.

Sinds 2016 is JazzLab ook lid van Europe Jazz Network (EJN), een organisatie die zich inzet voor hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek met een Europees perspectief. In 2024 zijn we bovendien co-organisator van de European Jazz Conference, het grootste evenement in zijn soort in Europa! Wil je je van je beste kant laten zien tijdens dit prestigieuze evenement, de grootste jaarlijkse bijeenkomst van professionals uit de jazz- en creatieve muzieksector in Europa, stel je dan kandidaat via onze open call.