Stepping
Stone

Talentontwikkeling met focus op de maker

JazzLab streeft ernaar een brug te slaan tussen de partnerpodia, het publiek en de muzikanten. Dit neemt verschillende vormen aan: van onze JazzLab-tournees over coproducties en showcase festivals tot artistieke projecten met muzikanten in het buitenland. Met Stepping Stone lanceren we zowel een internationale community voor talentontwikkeling als een pilootproject als onderdeel van die community. We werken nauw samen met de muzikanten, zodat ze hun eigen specifieke ambities kunnen volgen en op hun pad langdurige internationale connecties kunnen opbouwen.

Stepping Stone

Het pad naar een succesvolle muziekcarrière in eigen land wordt op de meeste plaatsen ondersteund door verschillende organisaties voor talentontwikkeling en onderwijsinstellingen. Minder voor de hand liggend en eenvoudig is hoe het vanaf daar verder moet. Muziekorganisaties werken regelmatig samen aan internationale uitwisselingen in de vorm van showcaseconcerten en bijeenkomsten die een muzikant zeker kunnen helpen om een eerste grote stap te zetten naar het internationale podium. Maar vaak worden beslissingen genomen zonder zorgvuldig overleg en contact met de uitvoerende artiesten, om te zien wat zij op dat moment het meest nodig hebben. We zien een groeiende behoefte bij deze artiesten om aansluiting te vinden bij de internationale scene, door op een duurzame manier persoonlijke contacten te leggen en te versterken.

Dit is waar Stepping Stone het verschil wil maken. Samen met Powered by TINC (Tilburg) is JazzLab een van de initiatiefnemers van dit internationale talentontwikkelingsprogramma dat zich richt op het empoweren van muzikanten naar duurzame internationale carrières. Dit samenwerkingsproject bestaat concreet uit residenties voor jonge muzikanten uit Vlaanderen om muziekscènes in het buitenland te verkennen, artistieke samenwerkingen aan te gaan met internationale peers en mentoren en een duurzaam netwerk van lange termijn contacten en connecties op te bouwen.

Partners

Samen met Ha Concerts (Gent), kunstencentrum nona (Mechelen) en een team van experts selecteren we 2 muzikanten uit onze bredere jazzsector. De geselecteerde artiesten bereiden - wanneer ze aanvaarden - elk een portfolio voor waarin ze uitleggen wat hun carrière-ambities zijn. Dit gaat van heel algemeen ("Ik wil graag de minimale muziekscene verkennen") tot heel specifiek ("Ik wil graag muzikant X ontmoeten en met hem samenwerken") en alles daartussenin.

Deze portfolio's communiceren we naar onze internationale connecties (bijvoorbeeld het Europe Jazz Network en onze partners in Constellations - zie verder), die onderzoeken of er een potentiële match is, of ze onze muzikanten kunnen helpen op hun specifieke pad en met hen bespreken wat ze samen kunnen uitwerken. Meestal resulteert dit in een residentie. De residenties kunnen één werkperiode van 5 dagen zijn of meerdere bezoeken van één of twee dagen verspreid over een paar maanden, afhankelijk van de behoefte van de musicus. Tijdens deze residentie helpt de partner de muzikant op de manier die past bij het talentontwikkelingstraject, bijvoorbeeld door het delen van kennis, het introduceren van de muzikant in zijn netwerk en de lokale/nationale scene (muziek of andere kunsten), het faciliteren van ontmoetingen en samenwerkingen met collega-muzikanten en/of mentoren, het organiseren van openbare concerten.

Na elke residentieperiode evalueren we samen met de muzikanten en partners wat de volgende nuttige stap in het traject zou kunnen zijn, of dat nu een vervolgbijeenkomst of residentie is, of het verkennen van een andere scene in hetzelfde of een ander land. Natuurlijk verwachten we van de muzikanten ondernemerschap, en het idee is dat door deze residencies en de duurzame contacten en samenwerkingen die eruit voortkomen, de muzikant gemakkelijker toegang krijgt tot de scene van de partnerlanden en dat hieruit organisch meer concerten en samenwerkingen zullen ontstaan.

Lancering

De officiële lancering van Stepping Stone vond plaats tijdens de online conferentie van InJazz, op donderdag 25 juni 2020. Tijdens onze lanceringssessie presenteerden we kort het idee van Stepping Stone en hoe het tot stand is gekomen, en daarna gaven we het woord aan 5 inspirerende mensen, zowel muzikanten die deelnemen aan Stepping Stone als muziekprofessionals die betrokken zijn bij een eigen talentontwikkelingsproject, om te bespreken hoe zij de toekomst van duurzame internationale carrières zien.

Anne Konings maakte een prachtige scribe tijdens de sessie:

x

Internationaal netwerk

Omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat steeds meer organisaties in heel Europa talentontwikkelingsprogramma's opzetten, was het zinvol om de krachten te bundelen. Zo is Constellations ontstaan. Constellations verenigt 8 ontwikkelingsprojecten uit 9 verschillende landen in Europa en daarbuiten, die allemaal samenwerken met artiesten om hen te ondersteunen op hun weg naar een succesvolle internationale carrière: NICA (van Stadtgarten, Keulen), hot house (van Manchester jazz festival in de UK), Synthesizer (Israël), Nuova Generazione (van IJazz, Italië), Nordic Jazz Comets (van Jazz Finland en Jazz Noorwegen), Jazz Migration (van AJC, Frankrijk) en natuurlijk Powered by TINC (& Dock Zuid) in Nederland als onze eigen Stepping Stone partner.

Deze partners staan open om onze musici via Stepping Stone te ontvangen als de behoefte van de artiest daar aanleiding toe geeft, maar we ontwikkelen ook iets extra's bovenop onze afzonderlijke programma's. Alle gastorganisaties en 9 muzikanten komen samen om elkaar te leren kennen en de beste match te vinden, zodat elke muzikant wat tijd kan doorbrengen bij een van de partners, de scene kan verkennen, zijn netwerk kan uitbreiden, enz. En het idee is dat we aan het eind allemaal weer bij elkaar komen, als alle artiesten hun residentie bij minstens één Constellations-partner hebben gehad.

Stepping Stone - editie #1

Voor het eerste pilootproject van Stepping Stone (2020-2021) selecteerden we Berlinde Deman en Rob Banken, twee inspirerende muzikanten die al in verschillende formaties in eigen land hun stempel hadden gedrukt en klaar waren om hun carrièrepad in internationale wateren te sturen. 

BERLINDE DEMAN speelt al meer dan de helft van haar leven tuba en verkent nu de wonderlijke klanken van de serpent. Met dit instrument wilde ze de minimal music scene induiken en de oude tonen van de serpent combineren met elektronica. Als eerste stap kwam ze in contact met Rutger Zuydervelt, een Nederlandse muzikant die bereid was haar mentor te zijn en met wie ze samenwerkte aan nieuwe artistieke composities.

In juni 2020 hadden ze een eerste residentie in Dock Zuid (Tilburg). Sindsdien hebben ze hun eerste duo-album Luchtwezen (SØVN Records) opgenomen, dat op 15 juli 2020 is uitgebracht. Daarnaast werd Berlinde ook uitgenodigd voor onze 'JazzLab Invites'-sessies, die plaatsvonden in juni 2020. Een serpent/electronics live clip met Mirko Banovic verscheen in een serie korte videoclips die we opnamen op de JazzLab site. Na deze samenwerkingen in het eerste jaar werkte Berlinde ook samen met Saartje Van Kamp (NL) en Elisabeth Coudoux, een van de NICA-artiesten met wie ze ook een concert gaf in Keulen in augustus 2022.

Via Ha Concerts maakte ze ook deel uit van het project "Secular Psalms" met Dave Douglas, waarmee ze 3 concerten speelde. Berlinde is een zeer actieve muzikante die initiatief neemt en zich in nieuwe ervaringen stort, dus de laatste tijd is de vraag naar haar, zowel op tuba als serpent, exponentieel gegroeid, en terecht. 

ROB BANKEN wilde met zijn saxofoon twee verschillende en tegelijkertijd mogelijk verstrengelde paden bewandelen. Hij wilde meer leren over de gaming muziekindustrie en hoe zijn composities een weg kunnen vinden naar videogames, en tegelijkertijd onderzoeken hoe hij visuals en lichteffecten kan combineren met zijn solo-optredens om er een volwaardige live-ervaring van te maken.

De eerste stap op zijn pad was zijn deelname aan het Edinburgh Festival of Sound in februari 2020, waar hij meteen de nodige connecties legde voor zijn introductie in de game-industrie en erachter kwam welke richting hij wel en niet op wilde. In 2021 volgde hij een masterclass bij Michael Moore in Nederland en in 2022 ontdekte hij een interesse in filmscoring. Dit sluit mooi aan bij de andere paden, aangezien het componeren voor videogames niet veel verschilt van het scoren voor films en beide aantrekkelijk zijn voor de ontwikkeling van zijn carrière als soloartiest en componist.

Michel Bisceglia, een Belgische muzikant met veel ervaring in filmscoring, nam Rob onder zijn vleugels om hem de kneepjes van het vak te leren. We zijn erg benieuwd hoe Rob's plannen en carrière zich verder zullen ontwikkelen. 

De eerste editie van Stepping Stone werd deels gefinancierd door Grensverleggers, een fonds van deBuren dat culturele samenwerkingen tussen Vlaanderen en Noord-Brabant, Limburg en Zeeland ondersteunt. Bovendien heeft Sabam voor Cultuur zich geëngageerd om de honoraria van de internationale mentoren waarmee Berlinde en Rob samenwerkten te financieren.

Stepping Stone - editie #2

In februari 2022 organiseerden we een bijeenkomst met ons expertteam, bestaande uit Maaike Wuyts (Aubergine Artist Management), Joost Fonteyne (Klara Festival), Pieter Koten (De Republiek), Bertrand Flamand (Jazz & Muziek) en Bart Vanvoorden (nona), om 2 nieuwe muzikanten te selecteren voor onze editie die loopt van september 2022 tot augustus 2024. De experts kozen MATTIAS DE CRAENE (saxofoon) en ANNELEEN BOEHME (bas).

Beide muzikanten stelden opnieuw een portfolio samen met hun dromen en noden. Mattias heeft 3 concrete albumprojecten in gedachten, waarvoor hij graag de elektronische muziekscènes in de UK en Duitsland wil verkennen, Manchester en Berlijn in het bijzonder, maar ook veldopnames maken in landen in het Midden-Oosten, en in het algemeen zijn internationale netwerk uitbreiden. In november 2022 organiseerde hij al een residentie in Beiroet, waar hij intens contact legde met de lokale scene, opnames maakte en een concert speelde, en hij nam deel aan de eerste bijeenkomst van Constellations tijdens les Rencontres in Parijs, waar hij alle gastheren en muzikanten leerde kennen en zijn gastheer koos voor de uitwisselingsresidentie.

Anneleen Boehme ziet ook verschillende paden: ze wil beter worden in soleren, wil graag meer leren over muziektheater en componeren voor grote ensembles en wil graag meer vertrouwd raken met haar apparatuur. Ze heeft al een masterclass bij Michel Portal in Perpignan en organiseert begin 2023 lessen bij Joelle Leandre (Parijs) en Kalle Kalima (Berlijn).