Constellations
“Als leden van EJN kennen we elkaars werk al – sommigen van ons al vele jaren – en we realiseerden ons het enorme potentieel van het bundelen van onze middelen, ervaring en expertise op het gebied van artiestenontwikkeling, waarbij we onze connecties gebruiken om onze kunstenaars naar het volgende internationale niveau te brengen. Door een partner en een kunstenaar uit te nodigen in de netwerken van een andere partner, vieren we de verschillen in elk van onze programma’s, gaan we het effect van de pandemie tegen en brengen we mensen en ideeën samen.” – Steve Mead, Manchester Jazz Festival, UK (partner).

Internationale ambities voor organisatoren en artiesten


Een groep van negen partnerorganisaties van het Europe Jazz Network (EJN) bundelen hun krachten met Constellations. Constellations is een nieuw gezamenlijk uitwisselingsprogramma voor de ontwikkeling van kunstenaars dat de internationale ambities van kunstenaars en partners in de nasleep van de pandemie nieuw leven inblaast. Constellations richt zich op creatieve en persoonlijke groei, samen met herstel, welzijn en milieuzorg, door deelnemers in staat te stellen nieuwe internationale collega’s te ontmoeten en deel te nemen aan elkaars ontwikkelingsprogramma’s en netwerken.

Elke partner heeft al zijn eigen gerespecteerde talentontwikkelingsprogramma en heeft een van zijn alumni-artiesten voorgedragen voor deelname aan Constellations. Artiesten en partners bezoeken en nemen deel aan een ontwikkelingsprogramma of residentie in een ander land, leren over lokale ecosystemen en sluiten zich aan bij werkgroepen van muzikanten, creatieven en andere muziekprofessionals. Alle artiesten en partners zullen ook deelnemen aan belangrijke jazz netwerk evenementen zoals jazzahead! en de Europe Jazz Conference om een dieper inzicht te krijgen in de context. Cruciaal is dat Constellations de bestaande programma’s en evenementen maximaliseert, zodat er geen nieuwe of extra infrastructuur nodig is.

Constellations bouwt voort op een gemeenschappelijk engagement voor samenwerking en voor artiesten en legt de basis voor een meer verbonden en duurzame muziekscene in heel Europa. Het zal ook een werkbaar, solide en innovatief model opleveren om anderen te inspireren hun eigen samenwerkingsverbanden op te zetten en muzikanten in staat te stellen hun horizon te verbreden.

pilooteditie


De pilooteditie van Constellations loopt tot november 2023 en wordt gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door MusicAire in het kader van het Music Moves Europe-programma.

DEELNEMENDE PARTNERS & ARTIESTEN

JazzLab Stepping Stone (België)  > Mattias de Craene (saxofoon)
Jazz Finland / Nordic Jazz Comets (Finland) > Kaisa Maensivu (contrabas/stem)
Association Jazzé Croisé (AJC) / Jazz Migration (Frankrijk) > Delphine Deau (piano)
Stadtgarten Köln / NICA artist development (Duitsland) > Pablo Gīw (trompet)
Synthesizer (Israël) > Ella Ronen (stem/gitaar/keyboards)
I-Jazz / Nuova Generazione Jazz  (Italië) > Alessandra Bossa (keyboards/elektronica)
Powered by TINC Stepping Stone (Nederland) > Frederike Berendsen  (stem/gitaar)
Norsk jazzforum / Nordic Jazz Comets (Noorwegen)  > Kjetil Mulelid (piano)
Manchester Jazz Festival (mjf) / hothouse (UK)  > Lara Jones (sax/elektronica)

In België


De Belgische muzikant die deelneemt, is saxofonist Mattias De Craene. Die is vooral bekend van Nordmann en MDCIII, bands die zich ophouden in zones waar jazz, rock, elektronica en tribale klanken samenkomen. Minstens even opvallend is soloalbum Patterns for (A) Film (2021), een soundtrack bij een denkbeeldige film. De Craene zal naar Noorwegen gaan, op zoek naar nieuwe connecties en de inspiratie die een andere scene hem kan bieden.

België ontvangt de Italiaanse Alessandra Bossa (foto),die nieuwsgierig is naar het kruispunt van jazz, improvisatie en elektronica. Ze is op zoek naar diversiteit in muziek, kunst en perspectieven. Menselijke connectie staat centraal, want daar begint voor haar reflectie. Ook voor haar zijn nieuwe, stimulerende connecties een doel, net als persoonlijke en artistieke groei. Tijdens haar verblijf wordt ze helemaal ondergedompeld in onze jazzscene.