(c) Jelmer de Haas
(c) Jelmer de Haas

SPEELDATA

14 maart 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
Idris Ackamoor & The Pyramids

Idris Ackamoor &
The Pyramids

Met Idris Ackamoor & The Pyramids halen we niet minder dan een jazzlegende in huis. Dit ensemble is in van de meest kleurrijke in zijn soort en bovendien een grote invloed op de hedendaagse golf van spirituele en afro-futuristische artiesten. Samen met o.m. het Sun Ra Arkestra ontwierpen ze een blauwdruk voor muzikaal ruimtereizen. Nu staan Ackamoor & co. er sterker dan ooit, met een ijzersterke line-up en een fantastisch nieuw album - Afro Futuristic Dreams.

Idris Ackamoor richtte de band op in de vroege jaren zeventig. Ze trokken al vroeg naar Afrika, waar hun liefde voor ritme en ongewone instrumenten begon. Bij terugkeer naar de Verenigde Staten namen ze een paar albums op die geen commercieel succes werden, maar de combinatie van Afrikaanse ritmes, soul, funk, free jazz en psychedelisce invloeden zou ongemeen invloedrijk te worden. Net als de verbeelding van hun concerten, opzwepende belevenissen die net als bij Sun Ra uitgroeiden tot opzwepende, theatrale totaalspektakels.

Ackamoor bracht de band opnieuw samen in het nieuwe millennium, maar het was pas rond 2010, toen de band ook voor het eerst naar Europa kwam, dat er sprake was van een nieuwe doorstart. Sindsdien maakte de band furore op talloze podia en festivals, terwijl hun albums het beste van toen en nu bij elkaar brengen. Uitbundig, theatraal, vet groovend, bluesy, spiritueel, bevlogen en exotisch. "21st century spiritual soul" werd het ook genoemd. Wat het ook is: het concert zal ongetwijfeld uitgroeien tot een belevenis!

Idris Ackamoor saxofoon, zang  • Sandy Poindexter viool  •  Bobby Cobb gitaar  •  Riccardo Di Vinci basgitaar • Gioele Pagliaccia drums  •  Lorenzo Gasperoni congas

 

"There's something monumental about 'Afro Futuristic Dreams' , as if The Pyramids were intent on building a musical equivalent for future generations."
Songlines *****