van en met
Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe, Bartel Jespers, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol, Kevin Wekker
productie
Il Brigata
coproductie
Kultuurfaktorij Monty
In de nacht van 3 op 4 juni 1989 bestormde het Chinese leger het Tiananmenplein, het Plein van de Heilige Vrede. Daar ijverden studenten al zeven weken lang voor meer democratie. Het werd een bloedige confrontatie in de straten van Beijing. Het leger zette tanks in om de betogers uit de weg te ruimen. Verslaggevers schatten dat er misschien wel 1.000 doden vielen. 10.000 betogers werden gearresteerd.
van en met
Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe, Bartel Jespers, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol, Kevin Wekker
productie
Il Brigata
coproductie
Kultuurfaktorij Monty
“Tank Man” is de bijnaam van een niet-geïdentificeerde Chinese man die een colonne tanks tegenhield toen deze het Tiananmenplein wilde verlaten. De kans is heel groot dat je het beeld zo voor je geest kan halen. In China is het verboden. Sterker nog, alle mogelijke verwijzingen naar de protesten worden gecensureerd. Het liefst van al zouden de autoriteiten de hele gebeurtenis uit het collectieve geheugen wissen.
Dag 3: Tankman is een onderzoek naar de werking van stilte als politieke kracht aan de hand van één van de meest bekende beelden uit de twintigste eeuw. Wanneer is zwijgen een daad van dissidentie en wanneer zijn wij onvrijwillig medeplichtig aan censuur?
Over ilBrigata
ilBrigata is een Antwerps gezelschap van jonge spelers, genoemd naar de vrolijke verhalenvertellers uit Boccaccio’s Decamerone. Het houdt een ‘tiendaagse’. Elke nieuwe voorstelling is een ‘Dag’ waar een specifiek thema wordt behandeld. Ondanks dat elke ‘Dag’ een ander onderwerp aansnijdt, bouwt elke voorstelling verder op de vorige. De eerste voorstelling was Dag 2: Jonestown (2018). Nu is er Dag 3: Tankman.