Europe
Jazz
Network
&
Conference

European Jazz Conference 2024

Van 12 tot 14 september 2024 is Gent de gaststad van de 10de European Jazz Conference. JazzLab, VI.BE en Ha Concerts slaan in samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke de handen in elkaar om meer dan 400 professionals uit 197 organisaties en 36 landen te verwelkomen in Gent voor 3 dagen van intense uitwisseling, inspiratie en ontdekking via een programma van netwerksessies, keynotes en paneldiscussies (rond actuele thema's als internationalisering en jeugd, wat aansluit bij Gent als European Youth Capital voor 2024), en natuurlijk showcaseconcerten van Belgische jazzartiesten.

Die showcases met het kruim van de Belgische jazz zijn ook toegankelijk voor het brede publiek! Gent en jazz, dat is immers een spetterend huwelijk, met een eindeloze vloed aan talent, een groot aanbod aan speelmogelijkheden en een voortdurende interactie en honger naar initiatief. Gent belichaamt als geen ander de sterktes van de Belgische jazz én de spirit van jazz tout court.

Europe Jazz Network (EJN)


Het Europe Jazz Network zet zich in voor hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek met een Europees perspectief. Intussen telt het netwerk bijna 200 leden – festivals, clubs, concertorganisaties, promotoren, nationale organisaties en meer. De missie van EJN is om de identiteit en diversiteit van jazz in Europa te verstevigen en het bewustzijn te verbreden dat dit vitale muziekgenre een grote culturele, educatieve en gemeenschapsvormende kracht in zich heeft. Daarnaast creëert EJN een internationaal netwerk, stimuleert het samenwerkingen en moedigt het zijn leden aan om voldoende aandacht te besteden aan Europese muzikanten en hun werk. Een kernactiviteit is het jaarlijks organiseren van de European Jazz Conference, die in 2024 plaatsvindt in Gent, met o.m. JazzLab als co-organisator!

Fundament (c) Geert Vandepoele
Donder (c) Geert Vandepoele

EJC Gent 2024 is mogelijk dankzij Bijloke Muziekcentrum, Stad Gent, Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, SABAM for Culture, PlayRight+, Omer, Féderation Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles-Musiques, Museact, Belgium Booms, VIERNULVIER Gent, DEMOCRAZY, Gent Jazz en de Europese Commissie.

Dat Gent gekozen werd als locatie voor deze 10de EJC-editie getuigt van groot vertrouwen in de organiserende instanties –  JazzLab, Ha Concerts, VI.BE en Muziekcentrum De Bijloke – en de mogelijkheden die de stad biedt:

“Gent is de uitgelezen gaststad voor de European Jazz Conference. Het is de thuishaven van een broeierige jazzscene, een netwerk van creatieve podia die goed samenwerken, een bruisende kunstenhogeschool en een boeiende stad om te vertoeven. De perfecte biotoop voor de honderden deelnemers die zich willen voeden met interessante gesprekken en discussies, en avontuurlijke Belgische jazz.” – Wim Wabbes, artistiek directeur Handelsbeurs Concertzaal en voorzitter EJN

“We decided to come back to the center of Europe, after having organized the last European Jazz Conference editions on the edges of it. Not only is Ghent a fantastic city but one of the most advanced in terms of artistic programming and cultural planning. Always at the forefront, it manages to combine sustainability and social inclusion in all cultural programming. Congratulations!” – Giambattista Tofoni, General Manager EJN

“Dit is prachtig nieuws! Onze stad heeft een inspirerende jazzgeschiedenis en telt vandaag een enorme poule aan muzikanten die het experiment niet schuwen. De ogen van de hele jazzwereld zullen op Gent gericht zijn tijdens deze conferentie.” – Sami Souguir, schepen van cultuur Stad Gent