(c) Atelier Brenda
(c) Atelier Brenda

C0NTOUR

EERSTVOLGENDE EVENEMENTEN

8 maart 2024 17.00 uur
90 Marygate
TD15 1BN | Berwick-upon-Tweed
Berwick Film & Media Arts Festival
Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur, Katja Mater, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat, Maaike Neuville
YOURS,
17 april 2024 tot 20 april 2024
A. Ortsstraat 20-28
1000 | Brussel
Beursschouwburg
Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur, Katja Mater, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat, Maaike Neuville
YOURS,

WE ARE ROOTED BUT WE FLOW

 

Van 9 september tot 5 november 2023 vindt de tiende editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld plaats. Open je ogen én oren, en duik mee onder in uiteenlopende vormen en formaten van bewegend beeld, exclusieve filmpremières en live events op maat van het programma.

C0N10UR brengt werk bij elkaar van in België verblijvende kunstenaars en wil hun werk tonen in de meest ideale omstandigheden. Deze editie, de eerste samengesteld door kunstenaars (Anouk De Clercq, Fairuz Ghammam, Herman Asselberghs, Manon de Boer en Sven Augustijnen van Auguste Orts), verenigt generaties en stijlen en geeft zo een uitstekend beeld van de diversiteit binnen het hedendaagse Artists' Moving Image.

LOCATIES

C0N10UR speelt zich af op vier locaties in het hart van Mechelen. Het korte wandeltraject daartussen stelt je als bezoeker in staat om een volle dag te kijken en luisteren. Je begint je bezoek aan één van de twee verkooppunten (kunstencentrum nona of Museum Hof van Busleyden), waar je de C0N10UR-pass kan aankopen of ophalen. Deze pass heb je nodig om de locaties te bezoeken. Dankzij onze partners argos centre for audiovisual arts in Brussel en Kunsthal Extra City in Antwerpen kan je C0N10UR ook buiten Mechelen beleven. Deze plekken maken integraal deel uit van de biënnale en zijn toegankelijk tijdens hun reguliere openingsuren.

 

kunstencentrum nona

In kunstencentrum nona nodigen de curatoren een groep kunstenaars uit om zich te laten inspireren door het werk van de bekende, Belgische filmmaakster Chantal Akerman. Zij leggen hen specifiek News from Home uit 1976 voor, een speelfilm met twee gelijke hoofdpersonages: het eiland Manhattan, New York waar de regisseuse verblijft en haar moeder die vanuit Brussel via een brievenstroom steeds urgenter om nieuws vraagt. De groep wordt gevraagd om samen één film te maken: elk met hun eigen stem, stijl en uitgangspunt.

Met: Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur, Katja Mater, Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat, Maaike Neuville

yours, (2023, 80’, Engels, Frans, Nederlands gesproken, Nederlands en Engelse ondertitels)

Doorlopende vertoningen om: 11:30, 13:00, 14:30, 16:00. Je kan op ieder moment tijdens de film binnen komen.

yours, scènebeeld Eva Giolo - (c) Kristof Vrancken
(c) Tim Liebaert

Museum Hof van Busleyden

In Museum Hof van Busleyden fungeert een massieve muur als projectiescherm voor een doorlopend filmprogramma: dertig films en filmfragmenten na en naast elkaar, in verschillende formaten en veelal zonder generiek. Daarnaast transformeert Omar A. Chowdhury de architectuur en indeling van de ruimte en creëert op die manier momenten waarop het publiek is afgeleid en zich kwetsbaar voelt. Rechtover de grote muur verbeeldt Subversive Film de vele betekenissen van assemblage, op de zijmuur biedt Melissa Gordon uitkijk.

Met: Aay Liparoto, Alex Reynolds, Alma Söderberg, Annik Leroy, Brahim Tall, Camille Picquot, Chloé Malcotti, Eric de Kuyper, Eva Claus, Eva Giolo, Frederic Rzewski, Julie Morel, Kevin Jerome Everson, Léonard Pongo, Melissa Gordon, Mieriën Coppens, Mischa Dols, Omar A. Chowdhury, Subversive Film.

 

Museum Hof van Busleyden, installatiebeeld Aay Liparoto - (c) Tim Liebaert

De Garage

In De Garage brengt C0N10UR stemmen en klanken samen die vragen om gehoord te worden. Luisteren klinkt hier als een uitnodiging, een vraag, een oproep. Niet als een bevel waaraan blind moet worden gehoorzaamd. Horen kan juist aanzetten tot vragen stellen. Wie spreekt wanneer en vanuit welke positie? Wie krijgt het woord? Wie neemt het woord? Wie laat van zich horen? Wie maakt lawaai? En niet te vergeten: hoe klinkt het? Luisteren mag dan van kijken verschillen, toch maakt klank het mogelijk om ons beeld bij te stellen.

Met: Alex Reynolds, Chloé Malcotti met Alexandre Mulongo Finkelstein, Dominique De Groen, Effi & Amir, Frederic Rzewski, Guy-Marc Hinant, Rosine Mbakam, Sandra Muteteri Heremans.

 

De Garage: installatiebeeld Guy-Marc Hinant - (C) Kristof Vrancken
De Garage (c) Tim Liebaert

Cinema Lumière Mechelen

In de stadsbioscoop Cinema Lumière presenteert C0N10UR een reeks films van Annik Leroy en Julie Morel, Chloé Malcotti, Mohanad Yaqubi, Alex Reynolds, Mieriën Coppens en Elie Maissin, Léonard Pongo, Effi & Amir. Hun werken worden verschillende keren vertoond van woensdag t.e.m. zondag een filmprogramma om 14:00. Deze vertoningen kan je bijwonen met de C0N10URpass. Voor de premières heb je een apart ticket nodig.

filmlijst

 

argos centre for audiovisual art (Brussel)

C0N10UR en argos in Brussel presenteren Small Acts of Violence. Je wordt uitgenodigd om door een laag landschap van gebroken keramieken vazen, desintegrerende collages en bakstenen muren te wandelen. In de zitruimte wacht je tot een zorgzame gids je welkom heet in een stoffen cocon. In het hart van de tentoonstelling kan je het immersieve cinematic Virtual Reality-werk van kunstenaar Aay Liparoto ervaren.

Deze tentoonstelling loopt nog tot 23 december. 

Met: Aay Liparoto.

 

Kunsthal Extra City (Antwerpen)

Kunsthal Extra City in Antwerpen en C0N10UR brengen met Double Voiced het audiovisueel werk van vier kunstenaars, samen in een gedeelde scenografie van Yuichiro Onuma. De tentoonstelling kijkt naar de alledaagse gewoonten en objecten die deze beelden bepalen, betreedt de huiselijke ruimte en landschappen, luistert naar de menselijke stem en de natuur, stelt vragen over hoe zelf-beelden en identiteit worden opgevoerd en geconstrueerd en koestert vrouwelijke rolmodellen.

Deze tentoonstelling loopt nog tot 7 januari. 

Met: Chloë Delanghe, Christina Stuhlberger, Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur.

LOCATIES IN MECHELEN

kunstencentrum nona 
Begijnenstraat 27

Museum Hof van Busleyden 
Sint-Janstraat 2a

De Garage
Onder-Den-Toren 12

Cinema Lumière Mechelen 
Frederik de Merodestraat 28

Woensdag – zondag >> 11:00 tot 18:00
De C0N10UR filmvertoningen in Cinema Lumière Mechelen vinden die dagen steeds plaats om 14u00.
Het korte wandeltraject tussen de verschillende locaties stelt je als bezoeker in staat om de biënnale in één dag te bekijken, beluisteren en ervaren.

LOCATIES BUITEN MECHELEN

argos centre for audiovisual arts
13 Rue du chantier, 1000 Brussel
Donderdag – zondag >> 12.00 tot 19.00

Kunsthal Extra City
Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen
Donderdag – vrijdag >> 13.00 tot 19.00, zaterdag – zondag >> 11.00 tot 18.00

C0N10UR-PASS

De C0N10UR-pass geeft je één dag toegang tot de drie Mechelse locaties (kunstencentrum nona, De Garage, Museum Hof van Busleyden) en een ticket waarmee je de verschillende films – maar niet de premières – tijdens de biënnale in Cinema Lumière Mechelen kunt bekijken. 

De start van je bezoek begint aan één van de twee verkooppunten: kunstencentrum nona of Museum Hof van Busleyden, waar je de C0N10UR-pass kan aankopen of ophalen. Deze pass heb je nodig om de locaties te bezoeken. 

De C0N10UR live evenementen hebben aparte tarieven. 

MUSEUMPASS

Met museumPASSmusées krijg je toegang tot alle locaties van C0N10UR in Mechelen, Brussel (argos) en Antwerpen (Kunsthal Extra City).

TARIEVEN BUITEN MECHELEN

argos hanteert een pay what you can-systeem: bezoekers betalen de toegangsprijs die het best past bij hun huidige financiële situatie.

Kunsthal Extra City hanteert een reductietarief van € 5 voor de houders van een C0N10UR-pass.

yours,
8 maart 2024

Eva Giolo, Rebecca Jane Arthur, Katja Mater, Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat, Maaike Neuville

YOURS,
Meer info