SPEELDATA

16 november 2023 20.00 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
Superless + Linda Fredriksson Juniper
BRAND! DAG 1

Superless + Linda
Fredriksson Juniper

BRAND! DAG 1

Op 16 november en van 23 tot 26 november realiseert nona opnieuw jazzfestival BRAND! De achtste editie zet opnieuw de veelzijdige en bruisende Belgische jazz in de kijker, en combineert die met goed volk uit het buitenland. De eerste festivaldag wordt gekleurd met internationale jazz van de bovenste plank.
 

(c) Thor Brodeskift

saxofoon, klarinet & synthesizer: Eirik Hegdal • gitaar: Jeff Parker • bas: Ingebrigt Håker Flaten • drums: Øyvind Skarbø

SUPERLESS (20:00)

Superless is een internationaal monsterkwartet in een fascinerende spreidstand, met een been resoluut in de jazzgeschiedenis, terwijl het andere rond postrock en Messiaen cirkelt.

De band werd samengebracht door Øyvind Skarbø, de veelzijdige Noorse drummer die in 2021 tekende voor een spetterend concert met zijn Skulekorps tijdens BRAND! Hij verzamelde opnieuw volk rond zich dat tekende voor enkele van de strafste jazz-stoten van de voorbije decennia: saxofonist Eirek Hegdal (Trondheim Jazz Orchestra, Angles), bassist Ingebrigt Håker Flaten (Rodrigo Amado’s The Bridge, The Thing) en gitarist Jeff Parker, een cruciale figuur binnen de Chicago-scene, voormalig lid van postrocklegende Tortoise en een onvermoeibare katalysator van de hedendaagse jazz. Samen stellen ze hun nieuwe album Superless voor!


(c) Liris Heikka

saxen: Linda Fredriksson • keyboards: Thijs Troch • bas: Mikael Saastamoinen • drums: Olavi Louhivuori

LINDA FREDRIKSSON (21:30)

Met Juniper (2021) zorgde Linda Fredriksson voor een sensatie. Bands als Mopo en Superposition behoorden al tot de beste jazz uit Finland, maar het recentste album introduceerde een radicaal andere sound. Kracht en energie werden opzij gezet voor breekbaarheid en introspectie, met een mix van repetitieve elementen en bezwerende melodieën vol weerhaakjes.

Het meditatieve van Alice Coltrane en het intense van Eric Dolphy combineren met de verhaaltraditie van Sufjan Stevens en Neil Young? Fredriksson bewijst dat het kan. Hedendaagse technologie en hypnotiserende composities gaan harmonieus samen, met een bezwerende sound die live naar een volgende dimensie getild wordt.
 

Norway in Belgium