SPEELDATA

7 november 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - gouden zaal
Motian Love / Motian talk

Motian Love /
Motian talk

Drummer Paul Motian speelde naast Bill Evans, Paul Bley en Keith Jarrett, en behoort tot de grote karakters-vernieuwers van de jazz. Dat gebeurde niet met een voorhamer of luide knal. Motian was een man van de conversatie: die met zijn muzikale partners, met zichzelf, met composities. Zelfs binnen vaste structuren kon hij vrijer zijn dan wie dan ook. Vaak in een wat eigenaardige flow, maar wel altijd met die unieke accenten en onophoudelijke stroom van ideeën, dobberend op spontane melodieën.

Motian Love is een nieuwe band rond drummer Nicolas Chkifi. Die brengt een hommage aan de wonderbaarlijke muziek van drummer/componist Motian, en dan vooral de sound en het repertoire van diens trio met Joe Lovano en Bill Frisell. Chkifi selecteerde zorgvuldig zijn favoriete Motian-composities en stelde een verrassende line-up samen, met twee tenorsaxofonisten en twee gitaristen, waaronder voormalige BRAND-gast Vitja Pauwels. Samen duiken ze in de interactie en het spel met texturen en geluiden. Motian Love wordt zo een open liefdesbrief aan Paul Motian.

Het concert wordt voorafgegaan door een gesprek over de uniciteit van Motian, zijn belang voor de hedendaagse jazz en zijn blijvende invloed op andere drummers. En natuurlijk komt er muziek aan bod. Deelnemers: Nico Chkifi, Anke Verslype en Eric Thielemans (ovb.)

 

Vanaf september 2024 wordt de Gouden Zaal omgevormd tot een intieme club waar jazz centraal staat. Met goede klank, fijne sfeer, lekkere drankjes en heerlijke fingerfood! Nova Express brengt een divers aanbod van de meest boeiende jazz in binnen- en buitenland. 

 

Motian Love - © Laurent Orseau

 

Drums: Nicolas Chkifi • tenorsaxofoon: Erwin Vann & Nicolas Kummert • gitaar: Vitja Pauwels & Artan Buleshkaj

foto: © Laurent Orseau