SPEELDATA

27 november 2024 20.30 uur
Keizerstraat 3
2800 | Mechelen
Stadsschouwburg
James Brandon Lewis / Red Lily Quintet
BRAND! DAG 1 – For Mahalia, with Love

James Brandon
Lewis / Red Lily
Quintet

BRAND! DAG 1 – For Mahalia, with Love

Saxofonist James Brandon Lewis is in een recordtempo uitgegroeid tot een van de meest gelauwerde en productieve stemmen van zijn generatie. Zijn gestaag uitbreidende discografie wordt gekenmerkt door een unieke intensiteit en een instant herkenbare sound. Lewis' aanpak verenigt oud en nieuw, inside en outside, kerk en straat. Als zoon van een dominee groeide Lewis op met gospeltraditie, die hij naadloos samenbrengt met gloeiende, soulvolle passie die herinnert aan kanonnen als David Murray, Sonny Rollins en de grote John Coltrane, maar ook de invloed van hedendaagse hiphop verraadt. Live laat hij steeds opnieuw een verpletterende indruk na.


Van al zijn projecten is het Red Lily Quintet datgene waarmee hij het diepst in zijn wortels duikt. Als Jesup Wagon (2021) nog een geïnspireerd eerbetoon was aan de zwarte uitvinder George Washington Carver, dan is het bejubelde For Mahalia, with Love (2023) een muzikaal portret van gospelzangeres en burgerrechtenactiviste Mahalia Jackson, wiens muziek Lewis als kind dagelijks te horen kreeg. De vertrouwde melodieën worden daarbij niet klakkeloos herhaald, maar zijn het basismateriaal voor improvisatie, creatief herarrangeren en spirituele intensiteit. Dit is niet enkel warme en meeslepende muziek met een luid kloppend hart, maar een wervelende connectie tussen historisch verleden en het hedendaagse leven met al z’n conflicten én overwinningen.

 


James Brandon Lewis

James Brandon Lewis -  tenorsaxofoon
Kirk Knuffke - kornet
Tomeka Reid - cello
Silvia Bolognesi - bas
Chad Taylor - drums

 

De solo's van James Brandon Lewis zijn als een jumbojet. Je moet ze veel ruimte geven om op te stijgen en te landen. Want ze zijn enorm, niet alleen in termen van geluid, chops, soul, ideeën, energie en originaliteit, maar omdat ze een kostbare lading vervoeren: de levende nalatenschap van John Coltrane.
Marc Ribot