SPEELDATA

18 november 2023 20.30 uur
Begijnenstraat 19 + 27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude en gouden zaal
A Georgian Night
FT. FEMKE GYSELINCK & ANUSHKA CHKHEIDZE + TAMO NASIDZE + DJ AMI + ZESKNEL + ANUSHKA CHKHEIDZE SOLO — HOSTED BY EUROPALIA x LUNAR x NONA

A Georgian Night

FT. FEMKE GYSELINCK & ANUSHKA CHKHEIDZE + TAMO NASIDZE + DJ AMI + ZESKNEL + ANUSHKA CHKHEIDZE SOLO — HOSTED BY EUROPALIA x LUNAR x NONA

LUNAR X EUROPALIA GEORGIA X NONA

Nona, Lunar (een viertal dat sinds 2015 elektronische muziek promoot in Mechelen) en europalia georgia nodigen de Georgische elektronische kunstenares Anushka Chkheidze en de Belgische danseres en choreografe Femke Gyselinck uit voor een eerste samenwerking. De (live) elektronica van Georgische muzikanten Tamo NasidzeAnuschka Chkeidze solo, Zesknel en DJ Ami (Liaison Collective) brengen de avond verder op tempo. 
 

TIMETABLE

20:30-21:15 Femke Gyselinck & Anushka Chkheidze — 324 Mountains Between Us

21:30-22:15 Tamo Nasidze (live)

22:30-23:15 Anushka Chkheidze solo (live)

23:30-00:15 Zesknel (live)

00:15-02:00 DJ Ami (Liaison Collective)


324 MOUNTAINS BETWEEN US

Gyselinck legt in nona een traject van vijf jaar af en presenteerde recent Moving Ballads (2020), Letters 2 Dance (2022) en Change of Plans (2023), dat onderdeel was van de door haar gecureerde tweedaagse Get A Grip. Ze zoekt een nauwe verbinding tussen expressieve, onspectaculaire bewegingen en livemuziek, in combinatie met een boude maar bescheiden performativiteit. Anushka Chkheidze zit momenteel in de masteropleiding Muziek in Utrecht en wint de laatste jaren aan bekendheid. Haar geluid evolueert doorheen de stijlen terwijl ze vormen van ambient en andere avontuurlijke elektronische muziek verkent. De combinatie van het gedanste vocabulaire van Femke en Anushka’s vertaling van polyfonie resulteert in een unieke creatie.

Er staan wel 324 bergen tussen België en Georgië, of tussen Anushka en Femke. Ondanks de schijnbare onoverbrugbaarheid ontstaat er soms toch aansluiting. De afstandelijkheid staat de intimiteit niet in de weg. Het is een paradox om mee te spelen. De twee vrouwen sloten een verbond. Ze tasten af, meten, tellen. In de beschikbare ruimte leggen ze een mysterieus traject af, een denkbeeldige reis in 324 etappes. Femke zoekt daarin opnieuw naar een nauwe verbinding tussen expressieve, onspectaculaire bewegingen en live muziek, in combinatie met een boude maar bescheiden performativiteit. Anushka’s geluid evolueert doorheen stijlen voorbij ambient en IDM. De akkoorden in haar composities verwijzen naar Georgische polyfonie waar ze naar kijkt vanuit haar perspectief en kennis. 

In 324 mountains between us laten ze zien hoe het gedanste vocabulaire van Femke en de elektronische composities van Anushka soms de afstand tussen hen kan overbruggen en soms ook die afstand net vergroot. 

Femke Gyselinck & Anushka Chkeidze

 

TAMO NASIDZE

Tamar (Tamo) Nasidze is een in Tbilisi gevestigde muzikant. Haar rijke muzikale achtergrond reikt van Georgische traditionele muziek tot alternatieve rock, pop en jazz. Haar passie voor polyfone muziek leidde haar naar een studie als koordirigent aan het Tbilisi State Conservatoire. Naast haar academische studie verkent ze experimentele elektronische muziek, wat resulteert in een unieke en vernieuwende muzikale stijl.

ANUSHKA CHKHEIDZE SOLO

Anushka Chkheidze is een opkomende Georgische elektronica-producer. Als kind zong ze folksongs in het jeugdensemble, en op haar elfde begon ze te zingen in een kleine dorpskapel. Haar elektronische muziek is zwaar beïnvloed door die muzikale kinderjaren. De 23-jarige producer maakt ook muziek voor film en theater. Op debuutalbum Halfie ontdekt ze een compleet nieuwe kant van zichzelf door te spelen met ambient en klassieke invloeden. Tweede plaat Move 20-21 is dan weer een reis voor de geest door ruimte en tijd.

ZESKNEL

Zesknel is het alias van de Georgische muzikant Zurab Babunashvili. Zijn geïmproviseerde live-optredens zijn gebaseerd op intuïtieve waarnemingen en abstracte klanken die samenkomen in rituele eenheid. Zurab is resident in de Tbilisi club Bassiani en lid van het radio-platform Mutant Radio. Hij brengt spontane geluiden over het hele frequentiespectrum: sereen, louterend, onhandig en absurd. Expect some noise.

DJ AMI

AMI is een non-binaire DJ die muziek beschouwt als een communicatiemiddel. Het fascineert hen om te zien hoe mensen reageren wanneer ze naar muziek luisteren en dansen. Muziek stelt hen in staat om zich te bevrijden en een gemeenschap te vormen tijdens raves. Hen is een actief lid en medeoprichter van het Liaison Collective in Brussel, dat zich inzet voor de ondersteuning van queer nieuwkomers door middel van muziek en zich bezighoudt met de kwestie van queer migratie in de samenleving onder de aandacht te brengen.

 

 

dans & choreografie: Femke Gyselinck • muziek: Anushka Chkheidze • scenografie: Aslı Çiçek • projectassistentie scenografie: Olivia de Bree • kostuums: Nel Maertens, Veronika Vimpelova • dramaturgie: Steven Michel • lichtontwerp: Elke Verachtert • geluid: Milan Van Doren • stage: Lien Agten • opdracht & coproductie: europalia georgia • uitvoerend producent: GRIP • internationale spreiding: A Propic – Line Rousseau, Marion Gauvent, Lara van Lookeren • coproductie: Perpodium • residenties: workspacebrussels, KWP Kunstenwerkplaats, kunstencentrum nona, corso, December Dance, Théâtre Varia, GC De Kriekelaar • met de steun van: de Vlaamse Overheid, Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest • gepresenteerd door: Lunar Mechelen, kunstencentrum nona en europalia georgiaeuropalia georgia