SPEELDATA

17 december 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
DE HOE
OPENING NIGHT
18 december 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
DE HOE
OPENING NIGHT
19 december 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
DE HOE
OPENING NIGHT

DE HOE

OPENING NIGHT

Hoe wil je spreken? Intens toch?
Je wilt toch intens spreken?
Hoe wil je leven? Groots en meeslepend, toch?
Ik heb het leven altijd intens gespeeld.
Alles wat ik over liefde weet, weet ik door de liefde te spelen. 
En toen gebeurde het, in de overmoed, altijd de overmoed. 
Toen is het gebeurd, toen ben ik mijn tekst vergeten, 
toen wist ik plots niet meer wat te zeggen.

Opening Night is de eerste grote voorstelling van DE HOE, geschreven door alle schrijvers en gespeeld door alle spelers, over drie generaties heen. Onder invloed van het uitzonderlijke filmwerk van John Cassavetes en het acteerwerk van Gena Rowlands speelt DE HOE de overdaad, maar ook de liefde en de kwetsbaarheid. Opening Night is een collectieve zoektocht naar een ‘Nieuwe Emotionaliteit’ in een emotioneel verzadigde samenleving. Flirtend met sentimentaliteit spelen op leven en dood. Spontaan, en toch geregisseerd. Oprecht en tegelijk ook weer niet.

Opening Night is elke avond opnieuw een op losse schroeven gezette première. In de wanhopige opvulling van de leemte die ontstaat wanneer een acteur zijn woorden verliest, ondernemen zeven spelers samen een koortsachtige, tragikomische zoektocht naar hoe ze zo waarachtig mogelijk kunnen zijn.
Vorig jaar was Opening Night al te zien in de Stadsschouwburg. Deze reprise presenteren we in de intieme setting van nona.

 

Dit script is zo gelaagd en deze acteurs zijn zo beslagen dat zelfs de zoveelste deconstructie van hun toneelrealiteit als iets kwetsbaars binnenkomt. Of hilarisch, in het geval van Peter Van den Eede.
De Standaard


Van en met: Natali Broods, Mitch Van Landeghem/Lien Thys, Willem de Wolf, Ans Van den Eede, Carine van Bruggen, Peter Van den Eede, Greg Timmermans, Wannes Gyselinck • kostuums: Fran Labarque • stagiairs tekst en dramaturgie: Sjoerd Koolma, Jens Dewulf, Tomas Van Balen • productie DE HOE • coproductie: Het Laatste Bedrijf • met de steun van: CAMPO, de Vlaamse Overheid en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid • foto: © Koen Broos