SPEELDATA

4 mei 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
Aishinka
THE MYSTERY OF BULGARIAN VOICES

Aishinka

THE MYSTERY OF BULGARIAN VOICES

Bijna vijftig jaar na de release van Le Mystère des Voix Bulgares spreekt de majestueuze polyfonie van het Bulgaarse vrouwenkoor nog altijd tot de verbeelding. De Brusselse pianiste Louise Andri zocht een manier om deze unieke muziek in een modern kader te plaatsen. Samen met zangeres Emmanuelle Duvillard lanceerde ze het muzikale avontuur Aishinka (‘de evolutie van de liefde’), waarin ze deze wonderlijke traditie combineert met jazz, klassiek en stadsmuziek.

Door de uiteenlopende achtergrond en origine van de muzikanten belandden de twee al snel bij een hybride project. Via de combinatie van stemmen en deze instrumentatie bundelen ze de kleuren en suggestieve kracht van de volksmuziek met de vrijheid en spontaniteit van de jazz. De stemmen worden frivool en ingenieus vervlochten, terwijl de saxofoon en ritmesectie heen en weer slingeren tussen weelderige aanvulling en stuwende kracht. De totaalsom is een bedwelmende combinatie van oud en nieuw, vocaal en instrumentaal, die internationaal al meerdere keren in de prijzen viel.

(c) Justine Guerriat

piano & arangementen: Louise Andri • stem: Emmanuelle Duvillard, Julie Rens & Claire Parsons • sopraansaxofoon: Viktor Perdieus • contrabas: Fil Caporali • drums: Daniel Jonkers • gastvocalist: Gergana Velikova • gepresenteerd in samenwerking met Lunalia

Lunalia is het stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, en sinds jaren een vaste partner van kunstencentrum nona. In tijden van zogenaamd ‘fake news’ gaat internationaal stemmenfestival Lunalia bewust op zoek naar stemmen die iets waar- achtigs, iets echts te vertellen hebben.

Construct Europe