SPEELDATA

15 February 2025 20.30 uur
Begijnenstraat 27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - gouden zaal
Amaro Freitas

Amaro Freitas

Pianist Amaro Freitas groeide op in de sloppenwijken van de Braziliaanse kuststad Recife. Nu zit hij in de kopgroep van de nieuwe Braziliaanse jazz. In zijn wervelende sound komt de traditie van o.m. Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti en Arto Moreira samen met het pionierswerk van o.m. Keith Jarrett en Chick Corea. In geen tijd heeft Freitas ook een web van internationale connecties uitgebouwd, waardoor hij op zijn meest recente album Y'Y gezelschap krijgt van goed volk, zoals Shabaka Hutchings, Brandee Younger, Jeff Parker en Hamid Drake.

Samen met hen dook Freitas in zijn wortels en de verhalen, symbolen en opgegraven tradities van zijn regio. In het Amazonebekken vond hij een nieuwe bron van creativiteit. Y'Y is een hommage aan het Amazonewoud, maar ook een oproep om meer zorg te dragen voor de natuur.  Solo verenigt Freitas de rijke Afro-Braziliaanse jazz met inheemse tradities en klanken. Het resultaat: een onderzoek naar voorouders, een eerbetoon aan een rijke traditie en een hedendaagse transformatie. Freitas is een virtuoze verhalenverteller in een wereld waarin de magie nooit veraf is.

Piano, zang en percussie: Amaro Freitas

 

Vanaf september 2024 wordt de Gouden Zaal omgevormd tot een intieme club waar jazz centraal staat. Met goede klank, fijne sfeer, lekkere drankjes en heerlijke fingerfood! Nova Express brengt een divers aanbod van de meest boeiende jazz in binnen- en buitenland. 

© Micael Hocherman