JazzLab
Impuls

Ambitieuze jazzproducten op het podium

JazzLab riep enkele jaren geleden JazzLab Impuls in het leven. Deze coproductie samen met Ha Concerts, Flagey, De Casino, Motives For Jazz, kunstencentrum nona, 30CC, Rataplan en KAAP richt zich op de iets grotere en innovatieve jazzprojecten die meer voorbereiding en budget vragen dan een klassieke tournee met een working band. Daarom bieden we financiële, logistieke en promotionele ondersteuning voor de realisatie van het project dat als laureaat gekozen wordt (1 project per jaar).

In seizoen 2023-'24 vieren we onze verjaardag met drie bijzondere projecten (Chris Joris / Louise van den Heuvel 'Sonic Hug' en Dans Kapot) waarvoor we de handen in elkaar slaan met W.E.R.F. Records. Daarom is er dit seizoen geen Impuls-tournee.

De laureaat voor seizoen 2024-'25 werd The Rising Moon. In dit project van Willem Heylen werkt een ensemble aan een bijzondere luisterervaring via geïmproviseerde meditatieve muziek, waarbij de positionering van artiest vs. publiek creatief aangepakt wordt. Door luisteraars te omringen met geluid groeit elk concert uit tot een bijzondere ervaring. 

 

The Rising Moon

Vorige edities

De voorbije jaren leverden al heel mooie laureaten op. Voor het project ‘22 Strings and a Piece of Wood’ (2014) stelde Kristof Roseeuw een uniek kamermuziekens emble samen met o.m. de Deense gitarist Jakob Bro. Met het project ‘2x Bart Maris‘ (2015) toonde Maris twee van zijn vele gezichten: een duo met cellist Lode Vercampt en een productie met de jonge Franse beeldenstormers van Walabix. In april 2016 gingen zanger Sander De Winne en het Deense Vrouwenkoor IKI met het project ‘Trækfugle’ de Scandinavische tour op, vertrekkende vanuit een gemeenschappelijke fascinatie voor oude religieuze koormuziek.

In mei 2017 focust contrabassist, tekenaar en beeldhouwer Peter Jacquemyn zich op de lagere regionen van het klankenspectrum met instrumenten zoals contrabassen, tuba’s, baritonsaxofoons en bassaxen. Voor Fundament brengt hij maar liefst 12 gewaardeerde namen samen uit binnen- en buitenland, waaronder zijn oude partner-in-crime Eric Sleichim, bezieler van Bl!ndman. In 2018 gingen we op pad met Imagine Raymond. Het vroegere Wofo-sextet van Michel Mast, aangevuld met componist/producer Dijf Sanders en videomaker/beeldend kunstenaar Victor Van Rossem, duikt in het universum van de Amerikaanse componist en muzikant Raymond Scott (1908-1994). “Raymond Scott had this fascination for rendering the human mechanical and the mechanical human”.

 

In seizoen 2018-2019 was er geen Impuls-oproep omdat JazzLab voor zijn 25ste verjaardag een carte blanche toekende aan vier artiesten (Hendrik Lasure, Dré Pallemaerts, Bert Dockx en Lynn Cassiers). 

In seizoen 2021-2022 organiseerden we, door corona, twee Impuls-tournees:
Het label Aspen Edities. Zij hebben in geen tijd een bijzondere plaats verworven binnen de Belgische muziek, met hun opvallend vormgegeven albums die de zone tussen jazz, folk, improvisatie, hedendaagse klassiek, pop en elektronica verkennen. Samen met de drijvende krachten achter het label puzzelden we een reeks Aspen Label Nights bij elkaar, waarbij enkele centrale bands van het label (Veder, Porous Structures, Linus & Guests) aangevuld werden met extra combinaties van muzikanten uit de dichte en iets minder dichte omgeving van Aspen. Met als resultaat avonden voor fijnproevers vol verrassingen, spontaniteit en schoonheid.

Bassiste Yannick Peeters met GingerBlackGinger.  Die bijzondere internationale band ontstond bij Yannick als een mijmering, een antwoord op de vraag “Wat is mijn absolute dreamteam?” Claron McFadden, Frederik Leroux, Frans Van Isacker en Jim Black zijn voor haar muzikanten met een visie, een koppigheid, een hart voor eerlijke muziek waar men alleen maar respect voor kan hebben.

Natashia Kelly werd met haar project ‘Dear Darkening Ground’ de Impuls-laureaat voor 2022-2023. Hiervoor liet ze zich inspireren door dichters als R.M. Rilke en W.B. Yeats, die meer dan een eeuw geleden al schreven over de plaats van de mens in de natuur: blijft de mens er deel van, of gaat het gewin doorwegen? Woorden die nu profetisch blijken. Het leidt tot muziek die in een woelige periode een boodschap vol poëzie te vertellen heeft. Haar metgezellen: Ruben Machtelinckx, Nicola Andrioli, Yannick Peeters, Dré Pallemaerts. Haar nieuwe album en de vervolgende concerten werden met veel lof ontvangen door het publiek en in de pers:
 

“Dear Darkening Ground is een album dat staat als een huis. Klein, gevoelig, doorleefd. Een prachtige ode aan de natuur. Het jaar is nog maar net gestart, of Natashia Kelly levert hier al een album af dat het niveau legt voor de eindejaarslijstjes.” – Bjorn Weynants in Enola Magazine.