SPEELDATA

3 mei 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
Daan Vandewalle & Alvin Curran
ERA ORA - EEN SAGA VOOR TWEE PIANO'S

Daan Vandewalle &
Alvin Curran

ERA ORA - EEN SAGA VOOR TWEE PIANO'S

Daan Vandewalle studeerde piano bij Alvin Curran, is gespecialiseerd in de hedendaagse Amerikaanse pianoliteratuur en geeft wereldwijd concerten en lezingen over Amerikaanse muziek. Hij improviseerde met heel wat iconen van de vrije muziek (Han Bennink, Fred Frith,...) maar voert ook recitals uit op talloze festivals. Alvin Curran is een Amerikaanse componist, geluidsartiest en schrijver die al jarenlang zijn stempel drukt op de hedendaagse muziek, via geluidsinstallaties, werk voor strijkers, blazers en als improvisator binnen de elektroakoestische muziek. Bovenal is hij een artiest die schijnbaar moeiteloos tussen genres en werelden beweegt.

Curran en Vandewalle musiceren intussen ook al meer dan twintig jaar samen. Onder andere hun cyclus Inner Cities (4 cd’s , verschenen in 2005), die verder bouwt op solo- stukken voor piano waar Curran sinds de jaren negentig van de vorige eeuw aan werkt, is ondertussen berucht geworden. Ook de compositie Era Ora heeft vele gedaantes. De titel is Italiaans voor “Het werd tijd” of “Eindelijk” of “Laten we vertrekken”. Vanuit deze eenvoudige uitdrukking scheppen Curran en Vandewalle een wereld aan betekenissen. Als pianoduo zorgen ze ervoor dat de klanken van de klavieren de geluiden worden van wolven, scheepshoorns of boeddhistische tempels. Kortom: verbeelding aan de macht.

piano: Daan Vandewalle & Alvin Curran • foto: © Fred Debrock • gepresenteerd in samenwerking met Lunalia

Daan Vandewalle & Alvin Curran

Lunalia is het stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, en sinds jaren een vaste partner van kunstencentrum nona. In tijden van zogenaamd ‘fake news’ gaat internationaal stemmenfestival Lunalia bewust op zoek naar stemmen die iets waar- achtigs, iets echts te vertellen hebben.