SPEELDATA

1 maart 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 27
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - gouden zaal
Asher Gamedze
Turbulence and Pulse Quartet

Asher Gamedze

Turbulence and Pulse Quartet

Asher Gamedze, die onlangs nog furore maakte tijdens het Brussels Jazz Festival, is een Zuid-Afrikaanse drummer, componist, geleerde en bandleider uit Kaapstad. Zijn muziek, die verscheen bij o.m. het toonaangevende International Anthem-label, is een diepgaande mix van verschillende muzikale tradities uit Zuidelijk Afrika, vrije improvisatie, jazz en radicaal sociaal en politiek denken.

Gamedze is een autodidact en kreeg in de loop der jaren erkenning voor zijn drumwerk met onder andere Angel Bat Dawid, Nduduzo Makhatini en als sessiespeler voor vele andere Zuid-Afrikaanse artiesten, voordat hij in 2020 zijn veelgeprezen debuutalbum Dialectic Soul uitbracht. Dit album werd door verschillende publicaties, waaronder The New York Times, uitgeroepen tot een van de beste jazzalbums van het jaar en werd in 2022 gevolgd door de duo-uitgave Out Side Work. Op zijn nieuwste album Turbulence and Pulse, dat in 2023 verscheen via een speciale samenwerking tussen International Anthem en Mushroom Hour Half Hour, keert hij terug naar de muzikanten en de politieke en historische vragen van Dialectic Soul en geeft ze een nieuwe betekenis.

 

Asher Gamedze drums  • Buddy Wells tenorsaxofoon  •  Robin Fassie trompet  •  Thembinkosi Mavimbela bas  

 

(c) Dylan Valley
"South African drummer Asher Gamedze's Turbulence And Pulse is a magnificent, gutsy, stirring piece of work, authentic to its core."
All About Jazz