(c) Francis Vanhee
(c) Francis Vanhee

SPEELDATA

17 april 2024 20.30 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
De Beren Gieren
What Eludes Us

De Beren Gieren

What Eludes Us

De Beren Gieren, misschien wel het meest bejubelde Belgische jazztrio van het voorbije decennium, komt terug naar nona met zijn zevende album!

Voor What Eludes Us (een ode aan wat ons ontgaat) negeerden Fulco Ottervanger, Lieven Van Pée en Simon Segers zelfs de onvoorstelbare schoonheid van de Noorse fjorden door in een stoffige opnamestudio in de haven van Bergen te sluipen. Dat deden ze samen met de gevierde én mysterieuze producer Jørgen Træen, die sluimerend waakte over de imperfecties en stoorzenders als sturende kracht achter het bedreven spel van dit elektroakoestische jazztrio. 

Het resultaat: meeslepende muziek met vervoerende ritmes, heldere melodieën en onbevangen elektronica op een wijze die ook henzelf verrast. Hoe is dat zo plots gebeurd?

*

De Beren Gieren wordt beschouwd als een van de meest avontuurlijke bands in de Benelux. Het trio behoort zonder enige twijfel tot het kruim van de Belgische jazzscene en zat sinds z’n oprichting in 2009 geen moment stil. Hun tweede album A Raveling leidde al in 2013 tot de internationale doorbraak; eind 2014 volgde The Detour Fish, een live-opname vanop met de Portugese trompettiste Susana Santos Silva. De plaat werd uitgebracht op het toonaangevende Portugese label Clean Feed en kreeg vanuit alle hoeken van de wereld lof toebedeeld.

Volgende albums One Mirrors Many (2015), Dug Out Skyscrapers (2017) en Less Is Endless (2021) bevestigden zijn status als een van de meest avontuurlijke en gerespecteerde Belgische jazzbands in binnen- en buitenland.  Naast hun innige samenwerking met Susana Santos Silva, speelden De Beren Gieren samen met andere internationale grootheden als Jan Klare, Jean-Yves Evrard, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Marc Ribot en Louis Sclavis.

 

Fulco Ottervanger piano, synth, elektronica  • Lieven Van Pée contrabas, basgitaar, elektronica  • Simon Segers drums, elektronica 

(c) Francis Vanhee