SPEELDATA

23 mei 2024 20.00 uur
Begijnenstraat 19
2800 | Mechelen
kunstencentrum nona - oude zaal
Amirtha Kidambi Elder Ones + AVA Trio

Amirtha Kidambi
Elder Ones + AVA
Trio

Amirtha Kidambi is een van de rijzende sterren van de avontuurlijke jazz in de Verenigde Staten, geruggensteund door een band die steevast uitpakt met een bevlogen combinatie van expressieve improvisaties en vernuftige composities. Saxen, bas, drums en elektronica omringen Kidambi's verbluffende stem, die op huiveringwekkende wijze actuele thema's aankaart. Niet als klaagzang, maar als oproep tot actie en verandering.

Kidambi groeide op met de Zuid-Indische muziektraditie en zong al op driejarige leeftijd, terwijl ze zichzelf begeleidde op harmonium. De decennia daarna slorpte ze diverse invloeden op, van punk tot rap, en ging ze klassieke muziek studeren. De avant-garde jazz ontdekte ze via de muziek van John en Alice Coltrane, die net als bhajans en raga's doorwerkt in haar muziek, die uitgesproken geëngageerd is, akoestische elementen combineert met elektronica en mikt op de regelrechte trance.

Elder Ones verenigt toppers uit de New Yorkse muziekscene, die grote sier maakten met o.m. Mary Halvorson's Code Girl, jaimie branch's Fly Or Die, WIlliam Parker, Battle Trance en meer. Het derde album van de band - New Monuments - verschijnt in het voorjaar van 2024 op het trendsettende Finse We Jazz-label, en verwerkt indrukken uit de pandemiejaren met geëngageerde thema's als raciale ongelijkheid, antikolonialisme en politiegeweld. De muziek is verankerd in spirituele en vrije jazz, maar draagt ook sporen van punkiconen Bad Brains, Karnatische muziek, Sun Ra en Pharoah Sanders. 

Amirtha Kidambi zang, harmonium  • Matt Nelson & Alfredo Colon saxen  •  Lester St. Louis contrabas  •  Jason Nazary drums
 

De leden van het pionierende AVA Trio zijn afkomstig van rond de Middellandse zee, maar gebaseerd in Amsterdam. Van daaruit nemen ze luisteraars mee op een zinderende reis langs diverse Arabische en mediterrane tradities, die ze combineren met hedendaagse jazz en improvisatie. Baritonsax, contrabas en percussie zijn de kerninstrumenten waarmee ze verhalen vertellen die diep in de geschiedenis duiken, met hypnotiserende langeafstandsbewegingen en diepgravende excursies die getuigen van virtuositeit, nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht.

Het trio gooide internationaal hoge ogen met albums Music From An Imaginary Land (2017) en Digging The Sand (2019). Begin 2023 verscheen EP Ash, die liet horen dat de zoektocht van de drie enkel nog won aan intensiteit. De ideale opwarmer voor een concert dat ongetwijfeld huishoudt tussen broeierige warmte en open exploratie.

Giuseppe Doronzo baritonsaxofoon  • Esat Ekincioglu contrabas  •  Pino Basile percussie