Contour Biennale 9
De negende editie van Contour Biennale neemt een heel nieuwe gedaante aan dan de voorgaande. Curator Nataša Petrešin-Bachelez koos voor de noemer “Coltan as Cotton”. Daarbij liet ze zich inspireren door het gelijknamige videogedicht van de Amerikaanse rapper, slammer en schrijver Saul Williams.
Trendbreuk
Net zoals in vorige edities blijven de stad Mechelen en haar bewoners vaak de inspiratie voor de projecten. De trendbreuk met het verleden is de tijdspanne: “Coltan as Cotton” wordt één langgerekt continuüm dat meer dan een jaar bestrijkt. De drie grote publieke momenten - 11-13 januari, 17-19 mei en 18-20 oktober 2019 - vormen daarbij de ruggengraat.
“Coltan as Cotton” wordt één langgerekt continuüm dat meer dan een jaar bestrijkt."
Grote thema's
Ecologie, ongelijkheid, degrowth, solidariteit en racisme zijn de grote thema’s die in de films, installaties en performances van de geselecteerde kunstenaars aan bod komen. Deze thema’s liggen in de lijn van het volgehouden onderzoek en engagement van curator Nataša Petrešin-Bachelez. De kunstenaars van Contour Biennale 9 werken actief samen met bewoners en organisaties uit Mechelen en omgeving. Tijdens de publieke weekends is er ook een randprogramma met rondetafelgesprekken en workshops, geleid door de kunstenaars en experts.
Transnationale alliantie
Ook bijzonder: Contour Biennale 9 initieert een transnationale alliantie tussen opleidingsinstituten uit onder meer België, Frankrijk, China (Hong Kong) en het Verenigd Koninkrijk. Studenten onderzoeken hoe duurzaamheid, sociale inclusie en dekolonisatie verder ingang kunnen vinden in zowel hun eigen disciplines (zoals kunst, architectuur, design en interculturele communicatie), als in culturele instellingen. De uitkomst van deze internationale samenwerking zullen we in mei 2019 kunnen ontdekken tijdens presentaties in Thomas More Mechelen.
Over de curator
Nataša Petrešin-Bachelez is een onafhankelijk curator, redacteur en schrijver. Als curator was ze betrokken bij projecten en tentoonstellingen als Show me your archive and I will tell you who is in power met Wim Waelput bij Kiosk in Gent (2017), Let's Talk about the Weather in het Sursock Museum in Beiroet en het Times Museum in Guangzhou met Nora Razian and Ashkan Sepahvand (2016 en 2018), Resilience tijdens de triënnale voor hedendaagse kunst in Ljubljana (2013) en transmediale.08 in HKW, Berlijn (2008). Ze was co-directeur van Les Laboratoires d'Aubervilliers (2010–2012) and co-oprichter van het netwerk Cluster. Petrešin-Bachelez was hoofdredacteur van het online platform L'Internationale (2014-2017) en van Manifesta Journal (2012–2014).