Contour 10 Biennale: 9.09.23 – 5.11.23
Sinds 2003 bekleedt de Contour Biennale voor Bewegend Beeld een bijzondere plaats in zowel het Belgische kunstenveld als ver buiten de landsgrenzen. Gericht op schermwerken, biedt de acht weken lange tentoonstelling in het centrum van Mechelen ook installaties, klankcreaties en podiumkunsten. C0N10UR wordt geproduceerd en gepresenteerd door kunstencentrum nona. De 10de feesteditie loopt van 9 september tot 5 november 2023 en wordt gecureerd door Auguste Orts, met de openingsavond op 8 september.
Auguste Orts is een Brussels productie- en distributieplatform dat in 2006 werd opgericht en momenteel geleid wordt door kunstenaars Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Manon de Boer, Anouk De Clercq en Fairuz Ghammam. Sinds jaren tonen zij hun (audio)visuele werken in binnen- en buitenland. Vier van hen namen zelf deel aan de Contour Biennale (De Clercq en de Boer in 2005, Asselberghs in 2009 en Augustijnen in 2003 en 2013). In het voorbije decennium groeide het platform uit tot een sterke pleitbezorger van de kunstenaarsfilm (artists’ moving image of AMI), in het bijzonder via hun internationale samenwerkingsinitiatief On & For Production and Distribution (2014-2021) dat steun genoot van het Creative Europe Programme of the European Union.
In C0N10UR zullen de vijf Auguste Orts-leden geen eigen werk tonen. In plaats daarvan willen zij inpluggen op het rijke, bestaande Belgische ecosysteem van filmkunstenaarspraktijken. Met uitnodigingen voor nieuwe film- en videowerken die ook na de Biennnale-weken een verder leven kunnen leiden, willen zij het bestaande veld duurzaam ondersteunen en verrijken. Orts kiest kordaat voor lokale verankering: de kunstenaars van diverse origine die voor deze feestelijke Contour-editie zijn uitgenodigd, verblijven in België. Verscheidenheid is een cruciaal onderdeel van dit tentoonstellingsproject: een gezelschap van kunstenaars en kunstwerken waarin verschillende generaties kunnen samenkomen en diverse vormen en formaten van het bewegend beeld deel kunnen uitmaken van het gesprek.
C0N10UR mikt op lopende dialoog met de kunstenaars, organisaties, instituten en alle betrokken actoren. Gedurende het werkproces bouwt de biennale verder op jarenlange ervaring met creatieve productiemethodes. De curatoren van deze editie laten duidelijk een passie zien voor het bewegend beeld en voor de beeldende kunsten. Een liefde voor cinema en zijn vele publieken. En voor de podiumkunsten en live muziek, beide vaste onderdelen van het reguliere nona-programma en stevige bouwstenen voor deze volle, gevarieerde Contour-editie.
De eerste kunstenaarsnamen op C0N10UR:
Aay Liparoto • Alex Reynolds • Annik Leroy • Camille Picquot • Chloë Delanghe • Chloé Malcotti • Christina Stuhlberger • Eitan Efrat • Elie Maissin • Eva Claus • Eva Giolo • Jan Rzewski • Julie Morel • Katja Mater • Léonard Pongo • Maaike Neuville • Melissa Gordon • Mieriën Coppens • Mohanad Yaqubi • Omar Chowdhury • Rebecca Jane Arthur • Rosine Mbakam • Sirah Foighel Brutmann • Stephane Ginsburgh • Subversive Film • meer namen volgen
Contour Biennale 9
Voor de negende editie nam de biënnale een heel nieuwe gedaante aan. Curator Nataša Petrešin-Bachelez koos voor de noemer “Coltan as Cotton”, waarbij ze zich liet inspireren door het gelijknamige videogedicht van de Amerikaanse rapper, slammer en schrijver Saul Williams. Contour Biennale 9 werd een langgerekt continuüm dat op 25 oktober 2018 begon met een inleidende fase. Drie lange weekends (11, 12 en 13 januari 2019: fase van de wassende maan - 17, 18 en 19 mei 2019: fase van de volle maan - 18, 19 20 oktober 2019: fase van de afnemende maan) die de maancyclus volgden, vormden vervolgens de ruggengraat van de biënnale. Petrešin-Bachelez engageerde meer dan 50 deelnemers om invulling te geven aan deze editie. Dat leidde tot meer dan 20 nieuwe projecten. Ook initieerde de curator een educatieprogramma dat parallel liep met de biënnale en dezelfde thema’s onderzocht: de Transnational Alliance.
Contour Biennale 8
De achtste editie van Contour Biennale vond plaats in de lente van 2017 en kreeg de stempel van de Zuid-Aziatische curator Natasha Ginwala. Meer dan twintig lokale en internationale kunstenaars presenteerden nieuw en recent filmisch werk op verschillende locaties in Mechelen. Contour Biennale 8 toonde hedendaagse kunst tegen de achtergrond van het 400 jaar oude verleden van de Grote Raad. Dit Mechelse gerechtshof was het juridische centrum van Europa. De kunstwerken belichtten het thema rechtvaardigheid elk vanuit een eigen invalshoek. Film, video, installaties en performance dompelden bezoekers onder in de wereld van recht, rechtspraak en rechtvaardigheid.
Contour Biennale 8 liep van zaterdag 11 maart tot en met zondag 21 mei 2017.
Contour 7
CONTOUR 7, de zevende editie van de Biënnale, werd opgedragen aan humanist, staatsman en martelaar Thomas More. Door velen beschouwd als martelaar, door anderen als monster, maar ook als kunstenaar of filosoof. Wat er ook van zij, hij was als briljante dwaas ruimschoots voor op zijn tijd. Tijdens een verblijf in Vlaanderen in de zomer van 1515, waarbij hij ook Mechelen bezocht, schreef More het grootste deel van zijn boek over de ideale staat, het eiland Utopia.
CONTOUR 7 presenteerde het werk van meer dan twintig internationale kunstenaars op verschillende locaties in Mechelen. Deze werken, waaronder een groot aantal nieuwe creaties, putten hun inspiratie uit de utopieën, monsters en martelaren uit heden en verleden. Curator was Nicola Setari.
Contour 2013
Contour 2013, de 6de Biënnale voor Bewegend Beeld, droeg de stempel van de Deense curator Jacob Fabricius. Onder de titel Leisure, Discipline and Punishment (Vrije tijd, discipline en straf) onderzocht hij sociale functies en relaties binnen de maatschappij.
De zesde editie van Contour was te zien op vier tentoonstellingslocaties in Mechelen: de gevangenis, het voetbalstadion van KV Mechelen, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en het museum Hof van Busleyden. Deze semipublieke ruimtes worden om allerlei redenen bezocht: voor het plezier, uit noodzaak, vanuit een geloof of onder dwang.
Contour 2009
Editie 4 droeg de stempel van curator Katerina Gregos. Onder de titel ‘Hidden In Remembrance Is The Silent Memory Of Our Future’ stelde de tentoonstelling indringende vragen over de geschiedenis zoals ze tot ons komt en over het belang ervan. Contour 2009 was goed voor meer dan 5 uur kijktijd.
Contour 2007
CONTOUR 2007, de derde biënnale voor videokunst, werd gecureerd door Nav Haq en kreeg als titel 'Decoder' mee. De tentoonstelling presenteerde een aantal videowerken vanuit een dubbele vraagstelling. Ze onderzocht de mechanismen van kennisproductie die de manier waarop mensen de wereld begrijpen mee vorm geven. Binnen datzelfde onderzoek analyseerde de tentoonstelling ook de manier waarop hedendaagse mediakunsten omgaan met die vraag, al dan niet in een reflectie over zichzelf als medium.
Contour 2005
Twee kunstenaars, Dara Birnbaum en Kerry Tribe, vormden voor curator Cis Bierinckx bij Contour 2005 het uitgangspunt om verder te bouwen aan een samenhangend ensemble van werken en kunstenaars. Wat hem boeide was niet enkel de confrontatie tussen twee generaties kunstenaars, maar de manifeste statements die Dara Birnbaum, als 'godmother' van de videokunst, en Kerry Tribe, als jonge kunstenares, op een persoonlijke wijze uiten. Voor de verdere selectie van kunstenaars inspireerde Bierinckx zich op de intensiteit en de visie die terug te vinden zijn in het werk van beide kunstenaars.
Contour 2003
Voor de eerste editie nodigde Contour-oprichter en eerste curator Etienne Van den Bergh vijftien kunstenaars - voornamelijk uit België en Nederland - uit om hun werk tentoon te stellen op acht locaties in het centrum van Mechelen. Kunstenaars als Hans Op de Beeck, Franciska Lambrechts, Honoré δ'O, Orla Barry, Rui Chafes, Sven Augustijnen en Els Dietvorst stelden hun werken tentoon in Mechelse locaties als de Sint-Janskerk, de Begijnhofkerk, De Garage en andere.
C0N10UR wordt gepresenteerd en gerealiseerd door Kunstencentrum nona in samenwerking met argos centre for audiovisual arts, De Garage, Kunsthal Extra City, Museum Hof van Busleyden en Visit Mechelen.
Met de steun van: de Franse ambassade in België en Institut Français, in het kader van EXTRA, een programma ter ondersteuning van de Franse hedendaagse creatie; de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.
kunstencentrum nona dankt de spelers van de Nationale Loterij en de Nationale Loterij voor hun steun aan C0N10UR.