Circus Without Circus
18 deelnemers geselecteerd
Circus Without Circus is een interdisciplinair onderzoeksproject voor artiesten uit het circusveld en vele andere artistieke domeinen zoals muziek, film, dans, theater, design, architectuur en beeldende kunst. Samen met het Circuscentrum is kunstencentrum nona een van de acht projectpartners.
Na een open call werden 18 Europese kunstenaars geselecteerd: negen uit het circusveld en negen uit andere artistieke domeinen. Zij krijgen nu een residentieprogramma aangeboden dat gericht is op het stimuleren van artistieke uitwisseling. Zo willen we grensoverschrijdend onderzoek vergemakkelijken en interdisciplinaire werkmethoden laten ontwikkelen en verkennen. De artiesten zullen uit hun comfortzone stappen, hun gewoontes los te laten en zich in hun artistieke proces openstellen voor een ontmoeting met een andere kunstenaar.
Residenties in België
Twee van de geselecteerde kunstenaars zullen van 15 t.e.m. 28 juni jun eerste residentie in nona houden. Ze werden aan elkaar gekoppeld en kennen elkaar nog niet. De 26-jarige Deense jongleur Villads Bugge Bang gaat tijdens deze residentie in gesprek met de 27-jarige Franse actrice en danseres Thalia Pigier. Nog in België, bij onze partner Circuscentrum, gaat de 29-jarige Franse trapeze-artiest en clown Anaïs Bambou Monnet dan weer aan het werk met de 34-jarige Kroatische film- en videomaker Natko Stipaničev. Het is uiteraard de bedoeling om jou als publiek ook kennis te laten maken met de resultaten van deze residenties. Deze presentatiemomenten zullen we op een later tijdstip bekend maken. Maak hieronder alvast snel even kennis met de vier residenten in op Belgische bodem.
"Zowel tijdens mijn opleiding aan de circusschool en ook daarna is mijn werk vaak gebaseerd op het onderzoeken van hoe een kleine details, schijnbaar onbelangrijke zaken, kunnen worden opgeblazen tot iets groots en fantastisch. Denk aan een banale plastic zak die door jongleren en magie plots waarde krijgt voor het publiek. Ik ben nieuwsgierig om te zien hoe andere kunstenaars dat vertalen dat naar hun eigen praktijk: het creëren van iets uit het niets."
"Ik werk zowel met objecten als met improvisatie en ik wil graag zien hoe dat alles kan samengaan met de verschillende praktijken van circusartiesten. Ik ben ook geïnteresseerd in het werken op een specifieke locatie en omdat ik vind dat de experimenten van veel circusgezelschappen - die nieuwe manieren van optreden in de stad of in de natuur proberen te verkennen - de ervaring van de toeschouwer echt kan veranderen. Ik geloof daarom dat dit programma me kan leiden tot het creëren van voorstellingen met een nieuwe blik.”
"Circus Without Circus trekt me erg aan, want het programma staat voor alle vragen waar ik al meer dan twee jaar mee worstel. Hoe vernieuwt het circus zich na 200 jaar? Kan het circus circus zonder circus blijven? Is het mogelijk om circuscodes te blijven schrijven zonder noodzakelijkerwijs gevangen te zitten in de fysieke techniek?”
"Ik hou erg van experimenteerprocessen, maar ik ben eigenlijk toch vooral een ‘loner’ in de kunstpraktijk. Daar wil ik graag verandering in brengen. Als regisseur van animatiefilms en als animator werk ik vooral alleen van thuis uit. Ik word dat soort van werk beu, wil die praktijk veranderen: meer met mensen werken en bijdragen aan een zekere collectiviteit."
Ondersteunnigsprogramma
Naast de residenties is er ook een ondersteuningsprogramma voorzien. Dat zal relevante ontmoetingen met professionals uit de podiumkunstensector aanreiken. Denk aan artistieke begeleiding, feedbacksessies en netwerkenmomenten omvatten. Deze sessies zijn erop gericht de kunstenaars zich te laten ontwikkelen en inspireren met als finale doel om een duurzame, internationale carrière te kunnen opbouwen.
Projectpartners
Naast nona en het Circuscentrum maken volgende partners deel uit van het project.
- Le Manège de Reims website (Frankrijk)
- Room 100 (Kroatië)
- Metropolis (Denemarken)
- Césaré (Frankrijk)
- Arts Academy Split (Kroatië)
- Dynamo Workspace (Denemarken)