Carte Blanche: Auguste Orts / C0N10UR
17-25 april in CINEMATEK
Op uitnodiging van CINEMATEK en als een soort prelude op C0N10UR (09.09.23 – 05.11.2023) presenteert Auguste Orts filmwerken van een aantal kunstenaars die deelnemen aan de biennale na de zomer: elephy, Mieriën Coppens & Elie Maisin, Annik Leroy, Rosine Mbakam en Subversive Film. Deze filmmakers werden uitgenodigd om elk een deel van het programma samen te stellen en hun eigen werk te combineren met titels uit het archief van CINEMATEK.
Elephy is een in Brussel gevestigd productie- en distributieplatform voor film en mediakunst opgericht door Rebecca Jane Arthur, Chloë Delanghe, Eva Giolo en Christina Stuhlberger. Elephy ondersteunt haar producties door middel van een professioneel kader gerund door kunstenaars, wat ervoor zorgt dat ze met de grootst mogelijke artistieke vrijheid kunnen worden gemaakt. In 2019 begon elephy met het organiseren van MIA (Moving Image Atelier), een reeks workshops voor kunstenaars en filmmakers die alleen of met een kleine ploeg werken in het ongedefinieerde terrein tussen cinema en beeldende kunsten.
Mieriën Coppens en Elie Maissin maakten in minder dan 5 jaar tijd 7 films en op dit moment zijn er maar liefst 3 in de maak. De opvallende productiviteit van deze jonge Brusselse filmmakers valt niet enkel toe te schrijven aan gedrevenheid maar net zo goed aan visie en methode. Hun inbedding in het Brusselse militante collectief La Voix des Sans Papiers, dat met georganiseerde bezettingen van leegstaande panden mensen zonder papieren uit de schaduw en het isolement wil halen en hun eisen naar politieke niveau tillen, vormt de humus van hun filmpraktijk.
Oorlog is altijd aanwezig in het werk van de in Brussel gevestigde fotografe en filmmaakster Annik Leroy. De nauwelijks merkbare, sombere trillingen die continu onze dagelijkse levens en interpersoonlijke relaties binnendringen zijn voelbaar doorheen alle films, video’s en installaties die Leroy sinds 1980 heeft gemaakt, zoals de films In der Dämmerstunde – Berlin (1980), Vers la mer (1999) en de installatie Cell 719 (2006). Ergens tussen speculatie en realiteit exploreren haar werken de donkere delen van de Europese geschiedenis.
De documentaires van Rosine Mbakam zijn oefeningen in het herconfigureren van machtsrelaties. Mbakam beoefent resoluut een soort documentair filmmaken dat ageert tegen zowel de racistische, koloniale wortels van de documentaire in de etnografie en het aanhoudende filantropische paternalisme van westerse weergaves van het Afrikaanse continent en zijn bevolkingen. Met een open perspectief vol genereuze nieuwsgierigheid gaat Mbakam doordacht en zorgvuldig te werk in haar aanval op de koloniale blik.
Subversive Film is een filmonderzoek- en productiecollectief dat een nieuw licht wil werpen op historische werken gerelateerd aan Palestina en de Palestijnse regio, ondersteuning voor filmconservatie wil aanmoedigen en archiefpraktijken wil onderzoeken. Hun lopende projecten en projecten op lange termijn exploreren dit cine-historische veld, dat het digitaal heruitbrengen van voorheen onderbelichte films, het cureren van screeningscycli van zeldzame films, het uitbrengen van publicaties en het uitwerken van andere vormen van interventies omvat. Subversive Film, opgericht in 2011, is gevestigd tussen Ramallah en Brussel.
Ontdek het volledige programma hier.
In samenwerking met Auguste Orts, Artbrussels en Cinematek.