1.000m2 nieuwe ruimte voor kunst in Mechelen
kunstencentrum nona neemt tweede gebouw in gebruik
Met een extra theaterzaal manifesteert kunstencentrum nona zich nog nadrukkelijker als speler in het Vlaamse kunstenlandschap. De voormalige drukkerij in hart van de Mechelse binnenstad rijpte de voorbije jaren tot een kunstparel. Vooral de reliëfs van kunstenaar Nick Ervinck en de geïntegreerde historische elementen door de makers van ONBETAALBAAR geven het pand een uniek karakter. In februari staan de eerste residenties in de nieuwe zaal gepland, de eerste voorstellingen vinden plaats in maart.
Gedurfd ontwerp
Wie vanuit de Sint-Romboutstoren de Begijnenstraat instapt, kan nochtans moeilijk vermoeden dat achter de gouden gevel van nummer 27 ruim 1000m² nieuwe publieke ruimte ligt. Zakelijk leider Ilse Thienpont: “In 2012 was dit nog een oude drukkerij vol asbest. Anno 2019 heeft Mechelen er een zeer aparte locatie bij dankzij structurele samenwerking met de betrokken overheden, doordachte keuzes en een gedurfd ontwerp van architectenbureau dmvA.”
Aan de straatkant springt de goudkleurige gevel meteen in het oog. Wie vervolgens de nis langs de bestaande historische zaal passeert, komt op een eerste patio terecht. Daar creëerde de West-Vlaamse beeldend kunstenaar Ervinck een indrukwekkende 3D-tekening in dieprode baksteen. Dat concept trok hij in een tweede patio en de gang rondom de theaterzaal door. Kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR drukte zijn stempel op de bar, de toiletten en de loge. De historische elementen uit de voormalige drukkerij zijn op een creatieve manier in het interieur verwerkt. Daardoor blijft de link van de site met het verleden behouden.
Complementair zalencomplex
“Tussen de patio’s in ligt een ruime lichtrijke zaal: het forum. Deze prachtige ruimte kan op erg verschillende manieren ingezet worden. En dan is er natuurlijk nog de nieuwe theaterzaal. Dat was echt wat we nodig hadden in dit groeiverhaal. Dat zet naast theater ook sterk in op beeldende kunst, hedendaagse dans en (jazz)muziek. Met de bestaande historische zaal alleen waren we te beperkt. Want steeds meer mensen vinden de weg naar nona. De capaciteit moest dus omhoog. Bovendien wil nona als broedplaats voor artistiek talent meer kunstenaarsresidenties kunnen aanbieden. Ten slotte gaan we er ook op technisch vlak op vooruit. De nieuwe nieuwe zaal is immers een state-of-the art-blackbox geworden, met een mooie houten dansvloer en een specifieke akoestiek. Perfect complementair eigenlijk met de troeven die de historische theaterzaal ook heeft”, aldus artistiek leider Bart Vanvoorden.
Mijlpaal
Voor dit huis is de ingebruikname van het tweede pand een mijlpaal in de geschiedenis. Het verhaal startte midden jaren 1980 met de oprichting van een bescheiden amateurgezelschap. Na de millenniumwissel volgde de doorstart naar professioneel kunstencentrum. Toen zowel de Vlaamse overheid (via het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI)) en de stad Mechelen ruim 10 jaar geleden hun schouders onder het project zetten, werd de kiem gelegd. Particuliere giften en sponsoring uit het bedrijfsleven zorgden voor het benodigde investeringsbedrag van circa € 4.000.000. De hele realisatie duurde uiteindelijk zo’n twee en een half jaar.
5 podcasts met stemmen van cruciale mensen
In aanloop van de opening interviewde Rebecca Lenaerts enkele mensen die bij de werf en de bouw betrokken waren.
Axel Doumen was zakelijk leider van nona en ligt aan de basis van dit hele proces. Hij blikt terug op de rijke geschiedenis van de organisatie. August Windels was de eigenaar van de drukkerij en vertelt hoe hij de zaak van zijn vader overnam. Liesbeth Troubleyn geeft ons een zicht op de archeologische opgravingen die op het terrein hebben plaatsgevonden. Architect David Driesen van het bureau dmvA.Architecten licht de ambitieuze plannen en het uiteindelijke concept toe. Ten slotte legt voedselarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh uit hoe hij op basis van onderzoek van de beerputten op de oude site tot nieuwe hedendaagse recepten kwam.
Deze getuigenissen doen ons met andere ogen naar de nieuwbouw kijken. Luister mee:
Persaandacht
De pers had ook oren naar het verhaal van dit huis. Hieronder ontdekt u de reportages: